Saját harcosai lázadnak az Iszlám Állam ellen

Fotó: MTI/AP/Az Iszlám Állam Rakkai Médiaközpontja

-

A terrorszervezet központjában, Rakkában kétszáz dzsihadista állt át a civilek oldalára.


Lázadás tört ki az Iszlám Állam „kalifátusának” központjában, Rakkában a dzsihadisták uralma ellen, és mintegy kétszáz harcos átállt a civilekhez – jelentették iráni és orosz hírügynökségek. A Tasnim teheráni hírügynökség a helyi médiára hivatkozva számolt be róla vasárnap, hogy a város több negyedében, Diríjában, Ferdoszban és Ramilában súlyos harcok robbantak ki a városlakók és az Iszlám Állam fegyveresei között, és sikerült kisöpörni onnan a dzsihadistákat.

A Sputnik moszkvai központú nemzetközi hírügynökség saját forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a civilek fegyvert ragadtak, és öt városnegyedben összecsaptak a terrorszervezet fegyvereseivel, kitűzték ott a szíriai zászlót, és megöltek számos dzsihadistát, kétszázan pedig átálltak a lázongó civilekhez. A dzsihadisták kénytelenek voltak útakadályokat létesíteni a város bejáratánál. Nyugati hírügynökségek egyelőre nem tudósítottak a rakkai lázadásról.

A Szíria és Irak jelentős területeit elfoglaló Iszlám Állam „kalifátust” kiáltott ki az ellenőrzése alá vont területeken, és a 2014 augusztusában elfoglalt Rakkát tette meg fővárosává. A szíriai hadsereg és a kurd fegyveresek megpróbálják visszafoglalni a várost. A Pentagon január közepén jelentette be, hogy tervet dolgoz ki arra, hogyan segítheti az iraki hadsereget és a kurd milíciákat, illetve a szíriai mérsékelt felkelőket Rakka, továbbá az iraki Moszul visszafoglalásában.