Saját frakciójában is vannak ellenzői Merkel menekültpolitikájának

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A német kancellár nem küldené vissza a menekülteket Ausztriába, bár pártja képviselőinek mintegy ötöde ezt szeretné. Merkel azzal érvelt, hogy ennek súlyos következményei lennének végig a balkáni migrációs útvonalon.


Angela Merkel német kancellár támogatja a tranzitzónák kialakítását a határ térségében, de elutasítja azt a felvetést, hogy tagadják meg a belépést az Ausztriából érkező menedékkérőktől. A kancellár erről a CDU/CSU konzervatív pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának keddi berlini ülésén beszélt résztvevők beszámolói szerint – írta a Spiegel című lap online kiadása.

A frakcióülésen számos képviselő sürgette a határok alaposabb és keményebb védelmét. Németország nem kapitulálhat, „nem lobogtathatjuk a fehér zászlót” – hangoztatta a CDU egyik belügyekkel foglalkozó szakpolitikusa, Clemens Binninger. A frakcióvezetés becslése szerint a 310 fős képviselőcsoport nagyjából ötöde osztja ezt az álláspontot.

Többen azt mondták, hogy az Ausztriából érkező menedékkérőktől meg kell tagadni a belépést. Ez a nézet hosszabb ideje jelen van a konzervatívok körében, az így vélekedők arra hivatkoznak, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírások alapján Németország nem illetékes az Ausztriából átkelő menedékkérők ügyében.

Angela Merkel viszont határozottan elutasította a felvetést. A balkáni migrációs útvonalon fekvő valamennyi államban súlyos következményekhez vezetne, ha Németország elkezdené visszafordítani a menekülteket – figyelmeztetett a kancellár. Ha Németország megtagadná a belépést a menekültektől, Ausztriának és Magyarországnak is ezt kellene tennie, holott az EU még csak most kezdett hozzá az útvonal megelőző szakaszán fekvő országok, Szerbia és Macedónia stabilizálásához.

A menekültválság megoldásának lehetőségeit Németországon és Európán túl is kutatni kell, és a menedékkérők számának csökkentéséhez cselekedni kel az Európai Unió határain kívül is – hangsúlyozta Merkel, aki a hét végi törökországi tárgyalásain arra törekszik majd, hogy kevesebb menekült induljon el Törökországból az EU-felé. Azt azonban nem lehet tudni előre, hogy ezt mennyi idő alatt lehet elérni.

Thomas De Maiziere belügyminiszter a frakcióülésen kiemelte: gyengítené a kormány tárgyalási pozícióját, ha Németország megjelölné, hogy hol húzódik menekültügyi befogadóképességének felső határa.

A Merkel vezette CDU és a szövetségi kormány menekültpolitikáját hetekig élesen bíráló Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette bajor testvérpárt, a CSU közös Bundestag-frakciója több órás vitát tartott a menekültválságról. A képviselőcsoport egységesen kiállt a menekültügyi rendszer reformja mellett. Az átalakításokról szóló kormányzati előterjesztésekről csütörtökön szavaz a Bundestag.