Saját fogdák nélkül marad az átszervezett román titkosszolgálat

-

A belügyi elhárítás 18 volt vezetője ellen indítottak elájárást. A szervezetet a hadsereg veszi át.


Katonai intézményként szervezik újjá Romániában a belügyi titkosszolgálatot, mert a DIPI több egykori és jelenlegi vezetője is korrupciós botrányba keveredett. Erről szerdai ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány. A DIPI helyébe lépő belső elhárítás, a DGPI feladata lesz leleplezni és megakadályozni azokat a fenyegetéseket, amelyek a belügyi szervek hatékonyságát és a közrendet veszélyeztetik, de a szervezett bűnözés és korrupció terén nem lesz már hatásköre. Az ilyen jellegű információk hasznosításánál a DGPI-nek együtt kell működnie más belügyi szervekkel.

A DGPI nem folytathat önállóan bűnvádi eljárást, nem eszközölhet letartóztatásokat, nem lesznek már saját fogdái sem. A DIPI vagyona, levéltára, költségvetése egy hónapon belül átkerül az DGPI-hez. A fegyveres testület parancsnokát a belügyminiszter nevezi ki a legfelső védelmi tanács, a CSAT jóváhagyásával. A rendelet felszámolja a hatásköri átfedéseket a rendőrséggel, a hírszerzéssel (SRI) és a belügyminisztérium korrupcióellenes igazgatóságával (DGA).

A DIPI 2500 alkalmazottja közül 1800-at vesz át az új belügyi elhárítás, 700-at pedig átirányítanak a DGA-hoz és a bevetésekre szakosodott különleges rendőri alakulathoz, a DOS-hoz. A militarizálás egyebek mellett azt jelenti, hogy megszűnik a 30 százalékos, úgynevezett korrupcióellenes bérpótlék.


18 eljárás

Dragos Tudorache belügyminiszter azzal indokolta a DIPI átszervezését, hogy ez segít a fegyelmet és a feddhetetlenségi követelményeket nemcsak az alkalmazás feltételeként, hanem a szervezet működtetése során is érvényesíteni. Elődje, Petre Toba a DIPI-botrány miatt mondott le szeptember elején. A korrupcióellenes ügyészség, a DNA azzal gyanúsította meg, hogy megtagadta néhány önkényesen államtitokká minősített irat feloldását, és így akadályozta DIPI korrupt vezetőinek felelősségre vonását.

A DNA a belügyi titkosszolgálat 18 vezetője ellen indított eljárást, mert állítólag saját használatra vásároltak a szolgálat pénzén olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához, a beszerzésről készült jelentéseket pedig titkosították. Ugyancsak a DIPI pénzén vásároltatott magának luxusautót Gabriel Oprea volt belügyminiszter – állítja a DNA. Ez az ügy már májusban bíróság elé került.