Saját bankját is megbírságolta az MNB

-

Több pénzügyi intézmény elcsúszott a devizahiteles elszámolási értesítők kiküldésével, összesen 7,5 milliós bírságot kaptak.


Az AEGON Magyarország Hitel Zrt., az UCB Ingatlanhitel Zrt. és az MKB Bank Zrt. adta későn postára a lízing- illetve a deviza alapú hitelszerződésekkel kapcsolatos elszámolásokat. (Az MKB felett a tulajdonosi jogokat az MNB gyakorolja.)

Az UCB 4610 fogyasztónak küldte később a levelet, ezért 2,5 milliós bírságot kapott. Az MKB több mint 10 ezer levéllel csúszott el, ez 4 milliójába kerül. Az AEGON kevesebb mint 3 ezer levél késedelmes feladása miatt 1 milliós büntetést kapott.

A jegybank kiemelten ellenőrzi a fogyasztók megfelelő tájékoztatását, hiányosság vagy jogszabálysértés esetén azonnal fellép - ígéri a bank közleménye .

A jegybank korábban a Banif Plus Bank Zrt.-t büntette meg 18 millió forintra, mert 35500 értesítőt jóval a jogszabályi határidő után küldött ki.

A pénzügyi intézményeknek a deviza alapú kölcsönöknél az elszámolást 2015. március 1. és április 30. között kellett postára adniuk. A határidő alól azok az intézmények kaptak felmentést, amelyeknél a bírósági eljárás nem ért véget március 1-én. Ilyenkor a per végétől számított 60. nap a kiküldési határidő.