Saját apja jelentette fel a robbantani készülő bostoni rendőrt

-

Alaposan felfegyverkezett, otthonában robbanószerkezetek előállításán mesterkedő férfit vettek őrizetbe hétfőn az amerikai hatóságok Massachusetts államban. Azzal gyanúsítják, hogy terrortámadást akart végrehajtani az Iszlám Állam nevében.


Alexander Ciccolóra internetes közösségi oldalakon közzétett bejegyzései alapján hívta fel a hatóságok figyelmét saját apja, egy bostoni rendőr. A fiatalembert július 4-én vették őrizetbe illegális fegyverbirtoklás miatt, miután elfogadott több lőfegyvert egy személytől, aki együttműködött a hatóságokkal – közölte hétfőn a washingtoni igazságügyi minisztérium.

A férfit terrortámadás kitervelésével is meggyanúsították, miután a besúgóval folytatott egyik lehallgatott beszélgetésében azt mondta, hogy házi készítésű robbanószerkezeteket akar működésbe hozni forgalmas helyeken, például egy egyetemi étkezőben. A férfinál tartott házkutatás során több félkész pokolgépet találtak – közölte Carmen M. Ortiz massachusettsi ügyész.A hatóságok szerint a lehallgatott beszélgetésekből kiderül, hogy a férfi az ISIS nevében akarta végrehajtani a terrorakciót. Olyan pokolgépeket tervezett gyártani, mint amilyeneket a 2013-as bostoni maratonon elkövetett merényletben használtak, és alkatrészeket is beszerzett ezekhez. A CNN információi szerint a gyanúsított hosszú ideje mentális gondokkal küzdött, és másfél évvel ezelőtt az iszlám vallás „megszállottja” lett.

Az Egyesült Államok hatóságai korábban többször figyelmeztettek annak veszélyére, hogy az ISIS internetes propagandája által befolyásolt amerikaiak akár önállóan is merényleteket követhetnek el az országban.