Rudisha imponáló futással nyert 800 méteren

Fotó: MTI/EPA / FRANCK ROBICHON

-

A férfi 800 métert a kenyai David Rudisha, míg a női 400-at a bahamai Shaunae Miller nyerte meg remek futással a riói olimpia hétfői versenynapján.


A férfiak kétkörös távjának egyértelmű favoritja a címvédő, Londonban világcsúccsal (1:40.91 p) győztes Rudisha volt, a legnagyobb ellenfelének pedig a 2012-es 1500-as bajnok, az algériai Tofik Malufi ígérkezett a fináléban, melyben három kenyai és két amerikai futó volt érdekelt.


Az első kanyart követően, a hosszú egyenesben a kenyai Alfred Kipketer vágott be a legjobban, éppen Rudisha előtt, akinek kissé le kellett lassítania, nehogy összeakadjanak. A rekordert azonban a ritmustörés nem zavarta meg, az első kör után honfitársa mellé futott, majd 500 méternél robbantott. A többiek próbálták tartani vele a lépést, a francia Pierre-Ambroise Bosse volt mögötte, majd megérkezett az addig hátrébb lévő Malufi is. Hiába azonban az üldözés, Rudisha szokásához híven imponálóan futott az élen, folyamatosan növelte előnyét, győzelme így egy pillanatig sem volt kérdéses.

Az aranyérmet végül a világ idei legjobbjával, a 1:42.15 perccel szerezte meg. Ezzel a kenyai 1964 után az első futó, aki 800-on címet védett: 52 éve az új-zélandi Peter Snell nyert sorozatban másodszor. Mögötte Malufi nemzeti csúccsal (1:42.61 p) lett ezüstérmes, Bosse-t pedig az amerikai Clayton Murphy is lehajrázta.


Rudisha győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben


A nap utolsó futószáma a női 400 méter volt, melynek legnagyobb kérdése az volt, hogy a Londonban 200-on győztes, négyszeres olimpiai bajnok amerikai Allyson Felix a tavalyi vb után ezúttal is megnyeri-e az egykörös távot.


A finálé fantasztikus versenyt hozott. Bár legjobban az amerikai Natasha Hastings kezdett, a hosszú egyenesben már Felix tűnt elsőnek. A kanyarban azonban a hetesen futó, tavaly vb-második bahamai Miller ritmust váltott, óriási tempóban futott, és komoly előnnyel fordult a célegyenesbe. Felix viszont előbb Hastingset előzte meg, közben pedig méterről méterre közelített Millerhez. Húsz méterrel a vége előtt már úgy tűnt, Felix befogja riválisát, de a lendülete némileg visszaesett, a bahamai pedig utolsó erejét összeszedve küzdött, végül pedig gyakorlatilag beesett a célba, és talán éppen ennek köszönhetően előzte meg az amerikai sprintert.

Miller 49.44 másodperces egyéni csúcsot, míg Felix 49.51-et futott, ami idei legjobbja. A bronzérmet az erejével elkészülő Hastings előtt a jamaicai Shericka Williams szerezte meg.


Eredmények

férfi 800 m, olimpiai bajnok:

David Rudisha (Kenya) 1:42.15 perc
2. Tofik Malufi (Algéria) 1:42.61
3. Clayton Murphy (Egyesült Államok) 1:42.93

női 400 m, olimpiai bajnok:
Shaunae Miller (Bahama) 49.44 másodperc
2. Allyson Felix (Egyesült Államok) 49.51
3. Shericka Jackson (Jamaica) 49.85