Rövidülhetnek a várólisták

-

Elfogadta a kormány a várólista-csökkentési programról is szóló kormányrendeletet. Ez nagyban befolyásolhatja a nagy műtétek várakozási idejét.


Két legyet ütne egy csapásra a kormány egy új javaslatával: állami szűrőprogramokra küldené az embereket, akik cserébe előkelőbb helyet kapnának a várólistákon, írtuk a kormány tervéről reggeli cikkünkben. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár most bejelentette, hogy a kormány elfogadta a javaslatot, ennek értelmében pedig rövidülhetnek a várólisták.

Zombor hangsúlyozta, igyekeznek ösztönözni a kórházakat, hogy vállaljanak pluszfeladatokat, ezért ezeknek a műtéteknek az elszámolása a finanszírozott volumenkorláton felül történik majd, és 10 százalékkal magasabb finanszírozási összeggel. Erre ötmilliárd forint áll rendelkezésre, mondta. Mindezzel összefügg, hogy az egynapos sebészeti beavatkozások tekintetében a kormányrendelet eltörli a volumenkorlátot. Zombor szerint ez azért fontos, mert a várólistákon jelentős számban szerepelnek szemészeti műtétre várók, ezek a műtétek azonban egynapos ellátásban is elvégezhetők, így jelentősen rövidülhetnek a várólisták. A kormányrendelet szól arról is, hogy bevezetik a 14 napos szabályt, azaz a szakorvosnak CT- és MR-vizsgálatra 14 napon belül kell időpontot kapnia.