Rövidpályás gyorskorcsolya: Liu Shaolin Sándor világbajnok 500 méteren

Fotó: MTI/EPA/DPA / THOMAS EISENHUTH

-

A szöuli világbajnokság szombati napján parádéztak a Liu testvérek: az arany mellett egy ezüst- és egy bronzérmet is begyűjtöttek. Ezzel megvan a sportág első magyar vb-aranya!


Liu Shaolin Sándor aranyérmet nyert szombaton 500 méteren a rövid pályás gyorskorcsolyázók szöuli világbajnokságán, míg öccse, Shaoang bronzérmes lett.

A fivérek nagyszerűen működtek együtt az elődöntőben, ahonnan a futam első két helyezettjeként jutottak a fináléba. Liu Shaolin két tökéletesen időzített és kivitelezett előzésnek köszönhetően ért célba elsőként a döntőben, ahol öccse a dél-koreai rivális előtt, de a kínai mögött végzett a harmadik helyen.

Liu Shaolin nemcsak pályafutása, hanem a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás történetének is az első vb-aranyát nyerte.


Elől Liu Shaolin Sándor, mogötte Liu Shaoang egy korábbi versenyen


A Lius testvérek az 1500 méter döntőjében is remekeltek: a 18. születésnapját vasárnap ünneplő Shaoang ezüstérmes lett, míg bátyja az ötödik helyen végzett. Liu Shaoangnak ez volt az első egyéni érme felnőtt világbajnokságon, amit percekkel később meg is duplázott az 500 bronzérmével.


A magyar csapatra még várnak az 1000 méteres futamok, ahol a Liu fivérek mellett Knoch Viktor is elődöntős. A nőknél 500-on és 1500-on Bácskai Sára Luca továbbjutott, előbbiben negyed-, utóbbiban elődöntős, 1000 méteren viszont búcsúzott, ahogy Jászapáti Petra mindhárom távon.

Az 500 és 1500 méteres döntők után a férfi és női váltók elődöntőit rendezik meg. A vasárnapi zárónapon, ugyancsak 6 órai kezdettel 1000 méteren találnak gazdára a medálok, majd jönnek a férfi és női szuperdöntők, valamint a váltóversenyek fináléi. A szuperdöntőkben mindkét nemnél az egyéni távokon szerzett pontok alapján kialakult rangsor első nyolc helyezettje vehet részt.

A magyar férfi válogatott Knoch, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba összetételben lesz érdekelt a váltók versenyében.