Rövidesen világbajnok lehet a kínai fociválogatott

Fotó: XINHUA / Liu Dawei

-

A kínai labdarúgó-válogatott tíz vagy tizenöt év múlva harcban lehet a világbajnoki címért - véli Sven-Göran Eriksson, a Sanghaj SIPG vezetőedzője.


A Sanghaj SIPG szerdán a Melbourne Victory ellen lép pályára idegenben az ázsiai Bajnokok Ligájában, a 68 éves svéd szakember a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Kínára fényes jövő vár a labdarúgásban.


Eriksson nem látja sötéten a kínai jövőt, sőt


„Jó időben vagyok jó helyen – mondta Eriksson, aki korábban olyan klubokat irányított, mint a Fiorentina, az AS Roma, a Lazio, a Benfica vagy a Manchester City, valamint az angol, a mexikói és az elefántcsontparti válogatott szövetségi kapitánya is volt. – Szerencsés vagyok. A 90-es években Olaszországban dolgoztam, akkor mindenki oda akart igazolni, mert remek volt a futball, és sok pénz állt rendelkezésre. Aztán a 2000-es évek elején a Premier League volt a játékosok célja, amikor ott voltam edző.


Most, 2016-ban úgy tűnik, minden labdarúgó Kínába szeretne jönni.

Ez nagyon jó a kínai labdarúgásnak.”

A téli időszakban a kínai élvonal csapatai költötték a legtöbbet a világon új játékosokra, a kínai másodosztály pedig a rangsor negyedik helyén szerepel.


Jackson Martinez is Kínát választotta


A téli átigazolási időszakban számos ismert futballista szerződött az ázsiai ország bajnokságába. A Jiangsu Suning ázsiai rekordot jelentő 50 millió euróért (15,4 milliárd forint) szerződtette az ukrán Sahtar Donyecktől a brazil Alex Teixeirát, a Guangzhou Evergrande 42 millió euróért megszerezte az Atlético Madridtól a kolumbiai Jackson Martínezt, korábban pedig a Jiangsu 28 millió euróért leigazolta a Chelsea-től a brazil válogatott Ramirest. A Hebei China Fortunez 30 millió euróért vette meg a Paris Saint-Germaintől az argentin válogatott Ezequiel Lavezzit, míg az elefántcsontparti Gervinhót az AS Romától szerezte meg 15 millió euróért.