Rövidesen változik a KRESZ

Fotó: Buksza - Csernátony Csaba

-

A kormány számos kedvezményt adna, hogy segítse az elektromos autók elterjedését.


Első lépésként július 1-től bevezették a zöld rendszámtáblát, amelyet a környezetkímélő járművekhez lehet igényelni. Emellett további kedvezményeket kaphatnak az elektromos autósok, a tervek szerint áfakedvezményt vagy áfamentességet kapnak, használhatják a buszsávokat.


A vonatkozó kormányrendelet szerint ezekben a hetekben kell megjelenniük az elektromos autókra vonatkozó szabályoknak. A Buksza arról érdeklődött a Nemzetgazdasági Minisztériumnál és a Nemzeti Fejlesztés Minisztériumnál, hogy áll a munka, milyen konkrét lépések lesznek és azok mikor lépnek életbe. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, dolgoznak a javaslatokon, amelyek az elektromos autók áfáját érintik, de még nincs konkrét döntés.A fejlesztési tárca pedig közölte: várhatóan még októberben befejeződik a KRESZ-rendelet módosítását célzó előterjesztés közigazgatási egyeztetése. Tehát változik a KRESZ az elektromos autók miatt.

  • Új burkolati jelek lesznek az elektromos kutaknál. A meglévő elektromos töltőállomásoknál a parkolóhely zöldre van festve, rajta pedig fehér „e” betű látható, logikus feltételezés, hogy ezek kerülnek majd be a KRESZ-be. Várhatóan kizárólag a zöld rendszámmal ellátott autók parkolhatnak majd itt a töltés idején.
  • A zöld rendszám azért szükséges, mert így lehet majd megkülönböztetni az elektromos autókat, például akkor, amikor a buszsávban haladnak. Ez is egy kedvezmény lesz. Az NFM közlése szerint a buszsávhasználat feltételei véglegesítésre várnak.