Rövidebbek a várólisták, de 35 ezer beteg még sorban áll

Fotó: AFP / MARTIN BUREAU - illusztráció

-

Az egységes országos intézményi nyilvántartás szerint jelenleg 35 ezer beteg található várólistán, míg másfél-két évvel korábban még 77 ezren szerepeltek rajta.


A leggyakoribb beavatkozások a térd-, illetve a csípőprotézis, a gerincstabilizáló, valamint a szürkehályog-operációk - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

2013-ban 786,5 millió forint állt rendelkezésre a költségvetésben a feltorlódott műtétek mielőbbi elvégzésének elősegítése céljából, 2014 végén 1 milliárd forintot juttattak egészségügyi intézményeknek. 2015-ben 5 milliárd forintot. A kormány idén újabb 5 milliárd forintot biztosít a program folytatására, ami Rétvári Bence szerint 12-13 ezer többletműtét elvégzését teszi lehetővé.

A cél, hogy a kisebb műtétek esetén a várakozási idő ne haladja meg a 2-3 hónapot, de a nagyobb ízületi műtétek is fél éven belül elvégezhetők legyenek.

Tavaly óta az OEP honlapján elérhető azon kórházak listája, amelyek még szabad műtéti kapacitással rendelkeznek. A program keretében eddig több mint 15 ezer beteg vállalta, hogy nem a területileg illetékes kórházban végezteti el a műtétjét, így ők korábban kerülhettek sorra. Ez esetben lehetőség nyílik az utazási költségek megtérítésének igénybevételére, indokolt esetben egy kísérő számára is. Ezt a várólista-csökkentési programban részt vevő több mint 15 ezer beteg közel 10 százaléka igényelte eddig.