Röszkénél nyílt az első áteresztőpont, leánykori nevén tranzitzóna

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A röszkei tudósításokban az elmúlt időszak ikonikus helyszíneit, a vasúti síneknél lezárt átkelőt, a gyűjtőpontot és a hangárt ezután minden bizonnyal az áteresztőpont váltja fel. Most nyílt az első, leírása alapján kísértetiesen olyannak – csak Szerbia felé nyitottnak – tűnik, mint amit korábban tranzitzóna néven emlegettek (a ma életbe lépett törvénymódosításban is ez van). A másik hasonló intézmény Tompán nyílt meg. Közben a szerb-magyar határon minden átkelőt lezártak, sehol sem lehet átjutni.


Megkezdték a menekültek beeresztését Röszke közelében, az autópályánál található határátkelő mentén a magyar hatóságok által kialakított áteresztőpontba (lásd a fenti és az alábbi képet) – jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.


Korábban a kormányzat tranzitzónának nevezte ezeket az akkor még csak tervezett létesítményeket, mígnem pár napja Lázár János miniszter azt mondta, nem szerencsés ezeket így hívni, és ezek a helyek nem lesznek csak Szerbia felé nyitottak. A mostani leírás alapján azonban az áteresztőpontok – ha valamerre, akkor – csak Szerbia felé nyitottak, hisz ha ott kell megvárni a menedékkérelmek elbírálását, logikusan csak azokat engedhetik tovább Magyarországra, akiknek a kérelmét pozitívan bírálták el. Ha nem így lenne, akkor a hely neve arra utalhatna, hogy bárkit áteresztenek, de ezen az alapon maradhatott volna átjáróház a zöldhatár is.

Az úgynevezett áteresztőpont egy pengés NATO-kerítéssel körbevett és lakókonténerekkel berendezett tábor, az a terület, ahol a migránsok beadhatják menedékkérelmüket, és megvárhatják annak elbírálását is.

Az áteresztőpont bejárata körül tumultuózus jelenetek alakultak ki, ugyanis az egyetlen, normál szobaajtó méretű bejáraton lehet bejutni a területre, az ajtó előtt pedig több száz migráns gyűlt össze. A menekültek annál is inkább hosszú várakozásra számíthatnak, mert – önkéntesektől származó információ szerint – egy-egy embernél a hivatalos procedúra akár fél órát is igénybe vehet. A rendőrök élelmiszercsomagot osztanak a sorban állóknak.

A határvédelemmel kapcsolatos jogi szigorítások éjféli hatálybalépése és a röszkei térségben lévő kerítésrendszer lyukainak bezárása után reggelre mintegy 300-400 migráns rekedt a Horgos és Röszke közötti, az 5-ös főút menti úgynevezett régi határátkelőhelyen. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának egyik helyszínen lévő aktivistája azt mondta, senki sem tudja, mi történik majd ezekkel az emberekkel.


Rendőrök osztanak ételt az áteresztő pontnál várakozó menekülteknek


Az MTI tudósítója reggel több menekültcsoporttal is találkozott a magyar oldalon az utak mentén, Mórahalom és Röszke térségében. Ők még vélhetően az éjféli határzár előtt jutottak magyar területre, és kikerülték a hatósági ellenőrzéseket.