Röszkénél jönnek, Nickelsdorfnál mennek a menekültek

-

Folyamatosan érkeznek az emberek a röszkei gyűjtőpontra, majd busszal mennek is tovább. Nickelsdorfnál több mint 6600 ember lépte át a határt szombaton.


Folyamatosan érkeztek a menekültek a zöldhatáron keresztül Röszkére a Horgos–Szeged vasútvonal mentén vasárnap délelőtt. A rendőrség buszokkal viszi el az embereket, az érkezőknek minimális időt kell várakozniuk a gyűjtőpontnál. A néhány kilométerre található szegedi virágpiac parkolójában depót alakítottak ki, ahol vasárnap délelőtt tucatnyi jármű – többségében sötétkék csuklós BKV-busz – várakozott.

Az út és a vasútvonal metszéspontjánál, a szántóföldeken az elmúlt hetekben spontán kialakult táborban fokozatosan javulnak a körülmények. A helyszínen dolgozó hazai és külföldi segélyszervezetek igyekeznek összehangolni tevékenységüket. Az egyik sátornál részletes térkép készült arról, mely szolgáltatás hol vehető igénybe a táborban. Az önkéntesek enni- és innivalót, a gyermekeknek bébiételt, tápszert osztanak, több helyen meleg ételt főznek.

A hét második felében élelemben már nem szenvedtek hiányt a gyűjtőpontnál várakozó migránsok, de előfordult, hogy orvosokból és ápolókból kevés volt. Szombaton az Orvosok Határok Nélkül (Médecins sans frontieres – MSF) is fölállította több sátrát, így a nagy magyar segélyszervezetek – a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet –, valamint a magyar és külföldi önkéntesek mellett ők is ellátják az elsősorban kisebb végtagsérülések és megfázásos tünetek miatt hozzájuk fordulókat.


Nagy a forgalom az osztrák határnál is

Nickelsdorfnál közben szombaton több mint 6600 illegális bevándorló lépte át a határt szombaton. Nyugodt éjszaka után vasárnap reggel hat órakor csaknem negyven menekült tartózkodott a településen. A burgenlandi rendőrség vasárnap reggeli közlése szerint 4-500 menekültet várnak délelőtt a határhoz, a nap folyamán pedig nagyjából annyit, mint szombaton. Pénteken csaknem 7000, csütörtökön pedig 7500 menekült érkezett Nickelsdorfba.

Szombaton csaknem ötezer embert négy különvonattal és számtalan buszjárattal vittek Bécsbe, a járatok még az esti órákban is közlekedtek. Szombat délután a bécsi Westbahnhofon 700, a Hauptbahnhofon 300 menekült tartózkodott.


Szombat este a menekültek melletti kiállásért, a határok megnyitásáért és az emberséges menekültpolitikáért tüntettek az osztrák fővárosban. A megmozduláson 1500 ember vett részt. Az akciót Európa 30 országában és 110 városában egy időben tartották, Londonban százezren, Koppenhágában harmincezren, Prágában pedig több száz ember vonult utcára.

Gerhard Zapfl, Nickelsdorf szociáldemokrata polgármestere nyílt levelet intézett a kancellárhoz és a belügyminiszterhez, amelyben arról írt, hogy jelenleg „igazi népvándorlás” zajlik, ami az 1700 lelkes települést nagy aggodalommal és félelemmel tölti el. A polgármester szerint ez a folyamat előre látható volt, ennek megelőzésére a politikai döntéshozók nem tettek semmit. Úgy vélte, nem lehet, hogy a felelősök kudarcát Nickelsdorf és Burgenland tartomány viselje.