Röszkén több százan vannak még a szabad ég alatt

-

A menekültek arra várnak, hogy a szombaton megnyitott idegenrendészeti előállítóhelyre vigyék őket, írja az MTI. Több százan vannak a mezőn, takaró, meleg ruhák, és orvosi segítség nélkül, számoltak be róla a helyszínen tartózkodó önkéntesek, ahogy arról is, hogy a rendőrség nem engedi oda autóval a külföldi segítőket.


A Horgos-Szeged vasútvonal mentén vasárnap délután és este folyamatosan érkeztek a menekültek Röszkére, számolt be róla az MTI tudósítója. A rendőrök a határnál a Dugonyi útra irányítják az embereket, ahol egy gyűjtőpont működik. Itt vasárnap késő este több százan vártak arra, hogy buszokkal az előző éjszaka megnyitott idegenrendészeti előállítóhelyre szállítsák őket.


Az egyik német tévécsatorna újságírója szerint mintegy 300 ember várakozik a mezőn, takarók nélkül. Önkéntesek már korábban jelezték, hogy tűzifára, meleg ruhára, illetve sátrakra lenne szükségük. Egy egy év körüli kisbabának, aki az édesanyjával érkezett betegen, sürgős orvosi segítséget kerestek.A gyűjtőpontnál az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai, magyar és külföldi civilek és segélyszervezetek egész nap élelmet és innivalót, a kisgyerekes családoknak pedig bébiételt is osztottak.

Az új idegenrendészeti előállítóhelyen elkezdődik a regisztráció. A menekülők egyedi karszalagot kapnak, majd az adataik rögzítése után a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal állomásaira szállítják őket, ahol ujjlenyomatot vesznek tőlük.