Rosszul tudja Tarlós, hol lesz az új tranzitzóna

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A főpolgármester szerint a VII. kerületbe viszik a menekülteket. Állítását a kerület, a fővárosi kormányhivatal és tények cáfolják.


A főpolgármesteri hivatal tegnap javításra szólította fel szerkesztőségünket az új tranzitzóna kijelöléséről szóló tudósításunk miatt. Hírünkben eredetileg – noha a főváros idézett közleményében VII. kerület állt – a VIII. kerülethez tartozó területként írtunk a Verseny utcai ingatlanról, ahová – Tarlós István főpolgármester bejelentése szerint – a menekülteket költöztetik a pályaudvarok környékéről.

Mint azt megjegyeztük, a főváros által kijelölt Verseny utcai telken 2009-ig a Novák-piac üzemelt, amelyet a közigazgatásilag illetékes VIII. kerületi önkormányzat záratott be különböző szabálytalanságok miatt.

A főpolgármester szavaira reagálva a VII. kerületi önkormányzat ma közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a terület nem Erzsébetváros része: „Az új tranzitzóna nem a VII. kerületben található, hanem a Puskás Ferenc Stadionnal szemben, a Dózsa György út és a Kerepesi út közötti részen, a korábbi Novák piac területén. A 32849/4 helyrajzi számon található zóna Budapest Főváros VIII. kerület közigazgatási területén van.”


Kerületek határán a tranzitzóna, de még a VIII. kerületben


Csak a főváros tudja másképp

A fővárosi kormányhivatal, amely egyebek között ellátja a fővárosi kerületek működésének törvényességi felügyeletét, megkeresésünkre szintén állításunkat igazolta: a Verseny utca vitathatatlanul a VIII. kerülethez tartozik.

Ugyanígy látja a VIII. kerületi önkormányzat is. A VS.hu kérdésére közölte: „A Verseny utca a VII. és a VIII. kerület határán helyezkedik el, maga az egykori piac közigazgatási értelemben az utóbbihoz tartozik. A Keletinél jelenleg működő tranzitzóna is Józsefváros területe, de a fővárosi önkormányzat kezelésében áll. A józsefvárosi önkormányzat üdvözli az új terület kijelölését, hiszen megteremti annak az esélyét, hogy a kerület rendezett parkjaiban még tovább csökkenjen a táborozó illegális bevándorlók száma.”


A kerülethatárokat törvény is rögzíti

1994. évi XLIII. törvény Budapest főváros közigazgatási területéről és kerületi beosztásáról

„A VII. kerület határa: a Dózsa György úttól a Városligeti fasoron, majd a Lövölde téren át halad a Király utcáig, a Király utcán végig a Károly körútig, a Károly körúton a Rákóczi útig, ezen a Baross térig, a Baross tér északnyugati oldalán, majd a Thököly úton a Verseny utcáig, a Verseny utcán a Dózsa György útig - a Keleti pályaudvar területét a VIII. kerületnél hagyva -, majd ezen a Városligeti fasorig.

A VIII. kerület határa: a Hungária körúttól a Kerepesi úton a Dózsa György útig, a Dózsa György úton a Verseny utcáig, a Verseny utcán a Thököly útig - a Keleti pályaudvar területét a kerületnél hagyva - és a Thököly úton a Baross térig, ezen át a Rákóczi útig, majd a Rákóczi úton a Múzeum körútig, ezen át a Kálvin térig, a Kálvin tér északkeleti oldalán az Üllői útig, az Üllői úton a Könyves Kálmán körútig, ezen tovább a Hungária körúton a kiindulási pontig.”