Rosszul jár, aki 20 ezer eurónál többet tartott a Quaestornál

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A 20 ezer és 100 ezer euró közötti kárrendezéshez meg kell várni az Alkotmánybíróság döntését.


A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja jelezte, hogy az alkotmánybírósági eljárás miatt nem tudott hitelhez jutni sem a Magyar Nemzeti Banktól, sem a piacról, így jelenleg nem tudja kifizetni a 20 ezer és 100 ezer euró közötti kártalanítási összegeket - közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára.

Kiemelte ugyanakkor, hogy ez nem érinti a Befektető-védelmi Alap (Beva) kártalanítását, így - az eredeti terveknek megfelelően - július 13-tól a hiányzó kötvények miatt csaknem 32 000 ügyfél összesen 88 milliárd forintot fog megkapni. A Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 ezer euróig (körülbelül 6 millió forintig).

Tállai András emlékeztetett: a Quaestor-törvényben rögzített kárrendezést megtámadták a bankok az Alkotmánybíróságon. A bankárok többször kinyilvánították, hogy nem tartják igazságosnak a Quaestor-ügyfelek kártalanítását, és a Magyar Bankszövetség is olyan álláspontot képviselt, hogy Quaestor-károsultaknak nem jár semmilyen kárpótlás. Az államtitkár jelezte, hogy az Alkotmánybíróság döntése fogja tisztázni a helyzetet, és ettől függően kerülhet sor a további lépésekre.