Rossz ötlet volt az SS-jelzésű kabát Fehérváron

-

Önkényuralmi jelkép használatának vétségében bűnösnek mondta ki és egy évre próbára bocsátotta a székesfehérvári járásbíróság csütörtökön azt a férfit, aki február 6-án a városban tartott „Becsület napja” elnevezésű rendezvényen SS-jelzéssel ellátott kabátot viselt. A határozatot a vádlott és az ügyész tudomásul vette, a védő fellebbezett ellene.A Székesfehérvári Törvényszék azt közölte: a Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség állította bíróság elé a büntetlen előéletű vádlottat. A nyomozók február 12-én fogták el a férfit, aki ezután beismerő vallomást tett.

A rendezvényen a vádlott a második világháborúban a náci német hadseregben rendszeresített kabátot viselt, amelynek gallérja jobb oldalán az önkényuralmi jelképnek minősülő SS-jelzés volt látható. A férfi ebben a ruházatban a menet elején haladt a városban, a Fő utcán.

A vádlott cselekménye alkalmas volt a köznyugalom megzavarására, a rendőrséghez számos, a rendezvényt kifogásoló bejelentés érkezett – tették hozzá. A Székesfehérvári Egyházmegye és az önkormányzat is elhatárolódott a megmozdulástól. A város közgyűlése később határozatban utasította vissza, hogy „szélsőséges és gyűlöletkeltő” rendezvények helyszíne legyen a település.