Rossz hírrel kezdi az évet a gazdaság

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Borúlátóak a feldolgozóiparban - erre utal a decemberi beszerzésimenedzser-index, ami 28 hónapja nem volt ilyen alacsony.


Borúlátóak az üzletemberek, legalábbis erre utal a MLBKT legújabb beszerzésimenedzser-indexe, amely decemberben 50 pont alá süllyedt. Az ötven pont az a határérték, amely fölött bővülést várnak, alatta pedig visszaesést. A feldolgozóipari menedzserek pedig most átlagosan 49,1 pontos értékelést adtak kilátásaikról. Ilyen alacsony szinten utoljára 2013 nyarán járt az index, míg az elmúlt évben jellemzően 51-55 pont között volt a mutató, sőt, még egy hónappal korábban is 55,8 pontot mértek.

Az MLBKT hozzáteszi: a december hagyományosan alacsonyabb értékeket hoz, mivel ilyenkor több a munkaszüneti nap, nem ritkák a leállások sem. Ám az már sokatmondó, hogy 1995 óta ez a harmadik legrosszabb decemberi mutató, és jócskán elmarad az elmúlt három év átlagától (51,5 pont) is.

Ami a részindexeket illeti: visszaesett a termelési mennyiség – húsz év óta csak egyszer volt rosszabb az eredmény. Az új rendelések állománya is alacsonyabb lett, és romlott a szállítások átfutási ideje is (igaz, az utóbbi érték jellemzően 50 pont alatti). Növekedett ugyanakkor a foglalkoztatottsági index, ami kedvező ugyan, de kérdés, hogy az erre az évre az elemzők által is prognosztizált lassulás és a beruházások visszaesése mennyire segíti új munkahelyek teremtését.