Rossz hír jött Kínából

Fotó: Imaginechina / Xiong bo

-

A várakozásokkal ellentétben nem gyorsult, hanem a januári hathavi csúcsról csökkent és lassult a kínai szolgáltatóipari szektor növekedése februárban.


A Caixin Insight Group kínai és a Markit londoni piackutató intézet együttműködésével készített felmérés csütörtökön közzétett adatai szerint a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 51,2 pontra gyengült a januári 52,4 pontról. Elemzők a növekedés gyorsulását jelző számra, 52,6 pontra számítottak. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI értéke februárban 49,4 pontra esett a januári 50,1 pontról.


A feldolgozóipari teljesítményt tükröző, még kedden közzétett beszerzésimenedzser-index értéke öthavi mélypontra, 48,0 pontra csökkent a januári 48,4 pontról. Az index értéke immár a 12. egymást követő hónapban állt 50 pont alatt. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont alatti érték a visszaesés ütemének lassulását tükrözi.

A Markit korábban a HSBC befektetési bankcsoporttal működött együtt, Kína vezető médiacsoportja, a Caixin Media augusztus óta támogatja - az elsősorban a konjunktúra alakulására érzékenyebben reagáló kisvállalkozások megkérdezésén alapuló - BMI-felmérés készítését.

A hivatalos kínai felmérést a nagyvállalkozások véleménye alapján készíti a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP), amely kedden közölte, hogy az általa számolt beszerzésimenedzser-index a feldolgozóipart illetően több mint négyéves mélypontra, 49,0 pontra csökkent a januári 49,6 pontról, míg a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő - szektor esetében 52,7 pontra esett az előző havi 53,5 pontról.

He Fan, az adatok gyűjtésével és elemzésével foglalkozó Caixin Insight Group vezető közgazdásza a felméréshez fűzött kommentárjában rámutatott, hogy a számok azt mutatják, a gazdaság továbbra is gyengén teljesít, ingatag a helyzete. Összességében a szolgáltató szektor teljesítménye felülmúlja a feldolgozóiparét, ami a gazdasági szerkezet javulásáról tanúskodik. A gazdasági növekedés stabilizálását célzó intézkedések végrehajtásának közepette a kormánynak előre kell lépnie a keresletet ösztönző reformok megvalósításában a szolgáltató szektor terén - összegezte He Fan.