Rossz hír a korrupt politikusoknak és az ellenzéki pártoknak

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A Fidesz is megszavazta a Jobbik kezdeményezését: nő a korrupciós bűncselekmények elévülési ideje. A kormánypárt szerint nincs szükség népszavazásra.


Egységesen 12 évre emelkedik a korrupciós bűncselekmények elévülési ideje. A parlament kedden megszavazta a Büntető törvénykönyv módosítását. A Jobbik kezdeményezésére benyújtott, házszabálytól eltérő gyorsasággal tárgyalt indítványt 170 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés. A módosítás a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt mondta: javaslatuk arra a népszavazási kezdeményezésre reagál, amelyet Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő vezetésével nyújtottak be, és amelyről a Fidesz jelezte, parlament elé kerülése esetén támogatná.

A korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról kezdeményezett népszavazási aláírásgyűjtés vasárnap indult el, mellé állt az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, az Együtt és a Momentum Mozgalom. A kezdeményezésben ugyancsak a 12 éves elévülési idő szerepel.

Gulyás Gergely (Fidesz), a parlament törvényalkotási alelnöke korábban azt mondta: nincs szükség referendumra, a Fidesz megszavaz egy törvénymódosító javaslatot a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról, amennyiben azt valaki benyújtja az Országgyűlésnek.