Rossz hír a fáknak: a Római-parton építene gátat a fővárosi közgyűlés

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A fideszes többség megszavazta a javaslatot, az ellenzék – két képviselő kivételével – tartózkodott.


A fővárosi közgyűlés fideszes többsége megszavazta, hogy a Római-parton, közvetlenül a folyó mentén, és ne a Nánási-Királyok útja nyomvonalon épüljön meg a mobilgát. Ezt a megoldást a tiltakozó civilek javasolták.

A főváros döntése a tervezők becslése szerint is legalább 600-900 fa kivágását jelentené a Rómain, arra pedig még nincsenek tervek, hogyan fog kinézni a terület a mobilgát megépítése után – írja a hvg. A javaslat ellen Csárdi Antal (LMP), és Karácsony Gergely (PM) szavazott, az MSZP, DK és Jobbik képviselői tartózkodtak vagy nem szavaztak.

A döntés elfogadása után a Greenpeace és a Fák a Rómain aktivistái transzparensekkel és bekiabálásokkal tiltakoztak a parton épített gát ellen. A Római-part ügye miatt akkora számban voltak jelen civil vendégek, hogy már az ülés megkezdése előtt megtelt a terem, ezért sok embert be sem engedtek.

A tervezet elfogadása előtt Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes azt mondta: a gát elkészülte után nem lesz építési területté alakítva a Római-part. A tervezett védmű igenis állékony lesz, a területet pedig fejleszteni kívánják.

Tokody Marcell (Jobbik) és Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint nem lehet felelősségteljesen dönteni egy fontos árvízvédelmi kérdésben, mert 48 óra sem telt azóta, hogy megkapták a tervezetet, és ennyi idő alatt nem tudtak felkészülni. Gy Németh Erzsébet szerint a két nyomvonalat összehasonlító tanulmány szerint mindkét terv megvalósítható, ez megkérdőjelezi a parti nyomvonal létjogosultságát.