Rossz előjelekkel vágunk neki a női kézilabda vb-nek

A tavaly sérülésektől tizedelt, de remekül kézilabdázó Ferencváros idénre csak létszámban lett több, a teljesítményben várt javulás elmaradt. Közeledik a szerbiai világbajnokság (december 6-22.), ahol a kevés vigaszt nyújtó KEK, és a Győrrel szemben inkább növekvő, mint csökkenő távolság miatt csalódott fradistákra nagyon komoly feladatok várnak.


A magyar válogatott gerincét adó Ferencváros kiesett a Bajnokok Ligája csoportkörében, és a középdöntő helyett a KEK-ben folytatja. Ezt a sorozatot az utóbbi időben kétszer is megnyerte Elek Gábor csapata, a kiesés komoly csalódás, hiszen tavaly egy gyengébb, sérülésektől sújtott csapattal is összejött a középdöntő.


  A decemberi női kézilabda-világbajnokságra kijelölt keretben hét ferencvárosi játékos szerepel, ritkán fordul majd elő Szerbiában, hogy nem lesz egyszerre a pályán legalább három fradista, hiszen például mindkét beállós az FTC játékosa, Tomori Zsuzsa kihagyhatatlan, a széleken pedig a Kovacsicz-Vérten kettős szereplése a legvalószínűbb. Sőt, Hajdu Jánosnál biztosan előfordul majd, hogy a kapus kivételével egy teljes Fradi-sort küld a pályára. Kis túlzással tehát, ami a Népligetben történik, az a magyar válogatottal is történik. Hogy a Ferencváros azért esett-e ki, mert a tavalyi sérülés-sorozat után idén hirtelen túlságosan sok játékosa lett a belső posztokra, vagy azért, mert az igazolások nem sikerültek túl jól, esetleg a peches sorsolás volt az oka, az a válogatott szempontjából sem mindegy. A válasz pedig az, hogy bár a két utóbbi ok is szerepet játszott a kiesésben, ezeknél sokkal nagyobb gond, hogy a Fradi magyar válogatott játékosai nincsenek kirobbanó formában. Tomori védekezésben és gólokban is hozza magát, bár nála sem mindegy, hogy 6-7 gólját éppen 10, vagy 15 lövésből szerzi, Szucsánszki Zita viszont távol van tavalyi önmagától, Zácsik Szandrának pedig 23 éves korára már kétszer kellett műteni a vállát, ami nem sok jót ígér. A pár éve még a poszt elitjéhez tartozó Vérten Orsolyának a combja, Kovacsicz Mónikának a gerince problémás, a két fradista beálló pedig hat BL-meccsen összesen négy gólt szerzett.

Tomori Zsuzsa (b) MTI Fotó: Kovács Anikó


  Pedig a magyar válogatott most lehetne egészen kiváló elegye a különböző korosztályoknak. A rutinos, de továbbra is zseniális Görbicz Anita köré felnőtt egy fiatalabb, de már jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező generáció. Ők alkotják most a Fradi gerincét, de ide tartozik a 18 évesen már BL-döntőt játszó Kovacsics Anikó is. Hiányoznak viszont a legfiatalabbak, akiknek tökéletes alkalom lenne a bemutatkozásra a mezőnyből fakadóan az Eb-nél egy klasszissal gyengébb világbajnokság. Nincs a keretben Planéta Szimonetta, aki hosszú idő után balkezesként tudná megnyugtatóan betölteni a jobbátlövő szerepét, és a nemzetközi elittől igen távol lévő beállók közé is beférhetett volna Sirián Szederke és Kisfaludy Anett. A válogatási elveket jó magyar szokás szerint a kockázatkerülés jellemezte, de ettől még lehet nagyon szép vébéje a csapatnak. Ehhez azonban az kell, hogy a belső posztokon szereplők mind átlagon felüli teljesítményt nyújtsanak, hiszen a széleken, beállóban és a kapusposzton a magyar válogatott messze van a legjobbaktól. Beállóban Kulcsár Anita tragédiája óta nincs meghatározó játékosunk, Pálinger Katalin visszavonulásával kapusposzton sem maradt klasszisunk, a szélsőink felett pedig lassan eljárt az idő, ráadásul a négy vébére delegált szélső közül három is roppant sérülékeny. A belső posztokon azonban nemcsak erős, de kifejezetten versenyképes a magyar válogatott: a Görbicz, Szucsánszki, Tomori, Bulath, Zácsik, Triscsuk sor erős és jól variálható – ha formában vannak a játékosok.

Görbicz Anita (k) Fotó: MTI/Kovács Anikó


  A Ferencváros azonban úgy esett ki, hogy saját nívóját – és a tavaly felállított mércét – tekintve mindössze egy vállalható meccset hozott  (a Buducsnoszt hazai legyőzése azért fegyvertény), és a Győr is akkor tűnik abszolút verhetetlennek, ha Görbicz mellett a nemzetközi klasszisokból álló külföldi sor szerepel. Utolsó két csoportmeccsén Löke és Amorim helyén a második sorból előlépő magyar fiatalokkal felálló Győr egy, illetve két góllal győzött azok ellen, akiket legerősebb felállásában 10+ góllal oktatott. A magyar válogatott Európa-bajnoki bronzérmesként érkezik a világbajnokságra, a legtöbb válogatott számára nem különösebben fontos tornán fantasztikus eredményt ért el a csapat. A nyolcba jutásra a vébén is minden esélye megvan, hiszen a csoportja nem túl erős, és ha a német-román-cseh-tunéziai-ausztrál ötös ellen jól teljesít, elkerülheti a nyolcaddöntős ágán szereplő norvégokat és spanyolokat is. A megerősített Ferencvárossal szemben vélhetően elvárás volt mind a BL-csoportból való továbbjutás, mind a Győr megszorongatása a bajnokságban, és bár utóbbi jól sikerült a bajnokság legelején (a Fradi legyőzte a Győrt), a KEK nem sok vigaszt kínál, a legerősebb felállásában pályára lépő Győrtől pedig messzebb kerültek a tavalyinál. A fradista lányoknak a világbajnokság sokkal fontosabb tényezővé lépett elő, mint azt a szezon elején gondolták, és a kiugró sikerhez (a négybe jutás már egyértelműen ez a kategória) nagyon kellenek majd az ő erőfeszítéseik is.