Rossit a csapattársa azonnal kizárta volna

Fotó: AFP / MOHD RASFAN

-

A MotoGP vb-címéért harcoló Jorge Lorenzo szerint Valentino Rossi a hírneve miatt nem kapott komolyabb büntetést, miután kiejtette Marc Márquezt Malajziában. Lorenzo és Rossi csapata, a Yamaha kicsit tudathasadásos állapotba került.


A MotoGP-ben áll a bál: miközben a két yamahás, Valentino Rossi és Jorge Lorenzo hatalmasat küzd a világbajnoki címért, a győzelemre már esélytelen Marc Márquez mintha Rossi sikere ellen dolgozna. Márquez a legutóbbi két futamon egyaránt feltartotta Rossit, aki vasárnap, Malajziában már nem is bírta ezt idegekkel, és kitessékelte a 22 éves spanyolt a pályáról. Rossi megrúgta Márquez motorját, állítólag eltalálta a fékkart, a Honda első kereke blokkolt, így Márquez kiesett a versenyből.


Lorenzo nem hiszi el

Közben Lorenzo meglógott, és ismét faragott kicsit a hátrányán, ami a zárófutam előtt csupán hét pont. Rossinak viszont az utolsó helyről kell indulnia Valenciában.


Lorenzo sokkal komolyabb büntetést adott volna Rossinak, mivel „Marc kiesett, nulla ponttal zárta a versenyt, Valentino viszont megtarthatott 16-ot. Ez nem igazságos, valószínűleg a hírnevének köszönhetően úszta meg a pontlevonást. Láttam a balesetet, és nem tudom elhinni. Soha az életben nem fordulna meg ilyesmi a fejemben.”

„Tiszteletben tartom a versenybírók döntését, de én más véleményen vagyok. A minimum, hogy Valentinónak ugyanannyi pontot kellett volna kapnia, mint Marcnak, mert a baleset nélkül Marc minden bizonnyal bejött volna harmadiknak vagy negyediknek. Jóval kevésbé agresszív manőverekért más pilóták súlyosabb büntetést kapnak, de az ő neve nagyon fontos a MotoGP-nek” – tette hozzá Lorenzo.

Lényegében ugyanezt mondta a már visszavonult Casey Stoner is, azaz ha bárki más tette volna, azonnal kizárták volna a versenyből.Rossi azonban nem „bárki más”, a versenybírák pedig azt is látták, hogy Márquez valóban „idegesítette” Rossit, és őt is hibásnak nevezték a balesethez vezető körülményekben.


Tudathasadásos állapot

Rossi utolsó rajthelyes büntetése ellen fellebbez a Yamaha, ahogy Lin Jarvis igazgató elmondta, „nem éppen ilyen mozdulatokat szeretnénk látni a MotoGP-ben, de ez a büntetés túl súlyos, főleg mert Valentino nem alantas versenyző, nem szokása másoknak problémát okozni”. Bizarr módon ugyanakkor Jarvis gyorsan hozzátette azt is, hogy tiszteletben tartja Lorenzo véleményét, aki szerint ki kellett volna zárni Rossit.

Ha lehetséges, Jarvis ezek után csavart még egyet az ügyön, és Márquez felelősségét firtatta, aki „bosszúból” Rossi ellen versenyzett, és bár az egyes manőverei nem voltak szabálytalanok, sportszerűtlen szándék vezette. A Yamaha-főnök elfogadja Rossi védekezését is, mely szerint nem megrúgta Márquezt, csak lecsúszott a lába a tartóról, ugyanis „nem valami okos dolog belerúgni egy 157 kilós versenymotorba”.

Jellemző az ügy által felkorbácsolt indulatokra, hogy Rossit még a Peruban lévő olasz kormányfő, Matteo Renzi is felhívta, hogy biztosítsa a támogatásáról.