Rossi vb-győzelme szinte lehetetlenné vált

Fotó: AFP / MANAN VATSYAYANA

-

Megbüntették a MotoGP hétszeres világbajnokát, miután kiütötte Márquezt Malajziában. Rossi még megnyerheti a vb-t, de esélye minimális rá.


Valentino Rossi vasárnap reggel harmadik lett a Malajziai Nagydíjon Daniel Pedrosa és Jorge Lorenzo mögött. Csakhogy Rossi ütközött Marc Márquezzel, akinek fel is kellett adnia a versenyt.


A leintés után Rossi nem jelent meg a hivatalos sajtótájékoztatón, amely ráadásul csúszott is sokat, mert a versenybíróság vizsgálta a balesetet. Rossinak az idényzáró Valenciai Nagydíjat az utolsó helyről kell majd kezdenie, azaz megőrizte a hétpontos előnyét a vébén, de legalább másodiknak kell lennie az utolsó helyről, ha Lorenzo nyer hazai pályán. Ráadásul Rossinak az elmúlt futamokon a két Hondával (Márquez, Pedrosa) és a ducatis Iannonéval is meggyűlt a baja. Pontazonosság esetén az idén több futamot nyert Lorenzo lesz a világbajnok.A felvételek alapján Rossi egyszerűen elrúgta magától Márquezt – nem véletlen a fenti mém sem –, bár könnyen lehet, hogy csak kicsit el akarta lökni magától.


A helyzetet bonyolítja, hogy a Yamaha fellebbez a döntés ellen, ami azért érdekes, mert Rossi egyetlen vb-riválisa, Lorenzo éppen a csapattársa, szintén a Yamaha sikeréért küzd. Ráadásul csapatban már megnyerte a vébét a japán gyártó, így ilyen megfontolásból nincs értelme Rossit előtérbe helyezni.


Napok óta tart a harc

Rossi már a futam előtt is elkeseredett verbális támadást intézett Márquez ellen, azzal vádolta, hogy szándékosan feltartotta az előző futamon, mert Lorenzo vb-győzelmét szeretné. Rossi kétségbe vonta, hogy valóban a fiatal Márquez példaképe lett volna valaha, és megjegyezte: „Jobban értékelem Max Biaggi viselkedését. Kölcsönösen utáltuk egymást, de az legalább tiszta volt, és őszinte.” És volt még egy fejezet: az egyik edzésen Rossi mögé beállt Márquez, de az olasz nem akarta, hogy kövesse, folyamatosan nézett rá vissza, és nem kezdett bele gyors körbe.

Az idei utolsó futam Valenciában lesz, november nyolcadikán. És bár Rossi helyzete most elképesztően nehéz, az is bosszús lehet, aki szerint ezek után nem érdemelne vb-győzelmet, elvégre Lorenzo egy ártatlan kis műszaki hibával is bukhatja a bajnokságot.


A pontverseny állása tehát továbbra is: 1. Valentino Rossi 312 pont, 2. Jorge Lorenzo 305, 3. Marc Márquez 222. A győztes 25 pontot kap, a második 20-at, a harmadik 16-ot, a negyedik 13-at, az ötödik 11-et, onnantól pedig minden helyezés eggyel kevesebbet, tehát még a 15. is kap egy pontot.