Rossi rekordra készül, és nem számolgat

Fotó: AFP / SAEED KHAN

-

Három futammal a MotoGP-idény vége előtt 18 pont a különbség a két yamahás, Rossi és Lorenzo közt. Hétvégén Ausztráliában versenyeznek.


Roppant szorosan alakul az idei MotoGP-világbajnokság: három futammal az idény vége előtt Valentino Rossi 18 ponttal vezet yamahás csapattársa, Jorge Lorenzo előtt. Ha Rossi mind a három versenyen második lenne Lorenzo mögött, három ponttal akkor is világbajnok lenne, de a tizedik vb-győzelmére hajtó olasz egyáltalán nem így gondolkodik, különösen mert a két Hondával, Marc Márquezzel és Dani Pedrosával is számolni kell.

„A két Honda miatt szinte lehetetlen, hogy mostantól a vb végéig első, második sorrendben érjünk be Lorenzóval – magyarázta Rossi. – Három verseny jön teljesen eltérő karakterű pályákon, egészen más időjárási körülmények közt, tehát nem lehet így kalkulálni.”

„Lorenzo előtt kell célba érnem a következő versenyen, nem pedig másodiknak lenni mögötte” – utalt Rossi a Phillip Island-i Ausztrál Nagydíjra. Az utolsó előtti verseny Malajziában lesz újabb egy hét múlva, az idényzáró pedig Valenciában, november 8-án.

Rossi Ausztráliában 328-adszor állhat rajthoz, amivel beéri az örökranglista élén Loris Capirossit. A GP-történetben még hat versenyző állt rajthoz 250-nél több vb-futamon: Jack Findlay (282), Alex Barros (276), Angel Nieto (265), Brno Kneubuhler (264), Alex de Angelis (262) és Randy de Puniet (253).

A vb élmezőnye:
1. Valentino Rossi (Yamaha) 283 pont
2. Jorge Lorenzo (Yamaha) 265
3. Marc Márquez (Honda) 197
4. Andrea Iannone (Ducati) 172
5. Daniel Pedrosa (Honda) 154