Rossi még mindig egy szörnyeteg

Fotó: AFP / GLYN KIRK

-

A „törékeny” Jorge Lorenzónak nehéz lesz megvernie a „szörnyeteg” Valentino Rossit a MotoGP-vb hajrájában – legalábbis így számol Loris Capirossi.


Rossi a legutóbbi, brit futamon nyerni tudott az esőben, ezzel visszavette a vezetést a pontversenyben a yamahás csapattársától, Lorenzótól, aki később kijelentette, hogy normál körülmények közt ő lett volna gyorsabb.

Ezzel egyetért az alsóbb kategóriákban háromszoros világbajnok Capirossi is, ugyanakkor úgy gondolja, a puszta sebesség nem biztos, hogy elég lesz Lorenzónak a 12 pontos hátránya lefaragásához, figyelembe véve Rossi erősségeit más területeken.


Pszichológiai előny

„Ideális körülmények közt Lornezo gyorsabb, de törékenyebb Rossinál – nyilatkozta a Ducati és a Suzuki egykori klasszisa az olasz Motosprint magazinnak. – Pszichológiailag egyértelműen felkészültebb Valentino, keményen dolgozik a vb-címért, és valahányszor esélye van, támad.”

„Harminchat évesen idősnek számít itt, és már rengeteget nyert, de még mindig egy szörnyeteg – méltatta Rossit Capirossi. – Már nem olyan éhes, mint egy 18 éves fiú, de még mindig fejlődni akar ahol csak lehetséges, minden apró lehetőséget megragad, hogy harcolhasson a két szupererős, fiatal riválisával.”

A MotoGP-ben kilenc futamot nyerő olasz állítja, Rossi élete legjobb formájában van: „Egy körön már nem olyan erős, mint tíz éve, de ez elkerülhetetlen. Ha tökéletesen ismered a határaidat, akkor nem könnyű azt átlépni. Minden más területen viszont ugyanolyan maradt, sőt még jobb is annál a Rossinál, akivel én versenyeztem.”


Márquez: Rossi hihetetlen

A másik fiatal rivális, akire Capirossi gondolt, természetesen a vb-címvédő Marc Márquez, aki ugyancsak úgy gondolja, Rossi képes lehet ellensúlyozni Lorenzo tempóelőnyét.

„Oké, Lorenzo gyorsabb. De Valentino tapasztaltabb. Hihetetlen. Kiegyensúlyozott, és minden helyzetből képes profitálni – magyarázta a 22 éves spanyol pilóta. – Érdekes lesz majd a vb hajrája.”

Márquez, aki uralta az elmúlt két idényt, a silverstone-i bukása óta úgy számol, idén már elszálltak a vb-esélyei. Hat futammal az idény vége előtt Rossinak 236 pontja van, Lorenzónak 224, Márqueznek 159. A hétvégén Misanóban versenyez majd a mezőny.