Rossi esett ki elsőnek az amerikai roncsderbin

Fotó: Getty Images / Getty Images

-

Sokan kicsúsztak a MotoGP Amerikai Nagydíján, elsőnek Rossi. Doviziosót megint felöklelték, Márquez nyert és meglépett a vébén.


Marc Márquez nyerte a MotoGP texasi futamát Jorge Lorenzo és Andrea Iannone előtt. Máris kibontakozóban van egy Márquez vs. Lorenzo csata az idei vb-címért, miközben a Ducati egyik szeme sír, a másik nevet, ugyanis Iannone dobogója szép, de Andrea Dovizioso nála is sokkal jobban ment, csak éppen megint kiütötték, ahogy egy hete Argentínában is.


A futam

Óriási pozícióharc ment az első kanyarokban, az a csoda, hogy végül megmaradt a Márquez, Lorenzo, Rossi rajtsorrend. A második körben azonban Lorenzo és Rossi is hibázott, visszaestek a harmadik, illetve a hatodik helyre. A sorrend a verseny elején így Márquez, Dovizioso, Lorenzo, Pedrosa, Vinales, Rossi volt. A hétszeres világbajnok olasz kicsúszott, hamar véget ért számára a verseny.Márquez szórta a leggyorsabb köröket, lényegében magányos tesztbe kezdett az élen, amíg mögötte a Dovi, Lorenzo, Pedrosa hármas gyilkolta egymást a második helyért.

Szegény Dovizioso úgy járt, mint az előző futamon: dobogós helyről ütötték ki, ezúttal Pedrosa fékezte el magát a célegyenest lezáró balosnál, és felöklelte a hányatott sorsú olaszt. Mindössze két körrel később Cal Crutchlow és Bradley Smith mutatott be egy szinkronkicsúszást, az utóbbi földön csúszó motorja csaknem elkaszálta a már motor nélkül futkosó kollégát.Pedrosa lelkifurdalástól gyötörve már a pályán is elnézést kért Doviziosótól, később pedig a bokszába is átment, és bocsánatért esedezett.Az első három (Márquez, Lorenzo, Iannone) légüres térben ment, mögöttük a két gyári suzukis, Vinales és Aleix Espargaro harcolt hatalmasat, mögöttük Scott Redding érkezett, aki jelentős hányattatások után állt rajthoz Texasban: egy hete, az Argentin Nagydíj edzésén szétrobbant alatta a gumi, a futamon öt körrel a leintés előtt leállt a motorja, majd háromnapos utazással sikerült eljutnia Amerika északi felébe, miközben gyomorrontást kapott. Ehhez képest a hatodik helye egy álom.

A két suzukis közül pedig Vinales ment jobban, nem véletlenül emlegetik Yamaha-jelöltként, ha Lorenzót elcsábítaná a világbajnok csapattól a Ducati.


Suzukik harca


És mivel a futam vége unalomba fulladt, a sorrend már nem változott. Iannone a háromhelyes rajtbüntetése (ő lökte ki Doviziosót az előző futamon) ellenére is dobogós lett, Smitht is kárpótolta az élet a megpróbáltatásokért, és örülhetnek az Espargaro testvérek is: Aleix ötödik, Pol hetedik lett.

MotoGP, Amerikai Nagydíj:
1. Marc Márquez, Repsol Honda, 43:57.945 perc
2. Jorge Lorenzo, Movistar Yamaha, + 6.107 másodperc
3. Andrea Iannone, Ducati, + 10.947
4. Maverick Vinales, Suzuki Ecstar, + 18.422
5. Aleix Espargaro, Suzuki Ecstar, + 20.711
6. Scott Redding, Pramac Ducati, + 28.961A vb két nagy esélyese máris ellépett picit a mezőnytől, főleg Márquez, 2013 és 2014 világbajnoka. Ezek szerint nem alaptalanul mondta Rossi, hogy szerinte a Honda csak altat, valójában erősebb, mint amit mutat. Legközelebb, április 24-én ismét Európában, a jerezi Spanyol Nagydíjon láthatjuk a mezőnyt.

A vb állása:
1. Márquez 66 pont
2. Lorenzi 45
3. Rossi 33
4. P. Espargaro 28
5. Pedrosa 27
6. Barbera 25


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!