Rosberg Kínában is leiskolázta a teljes mezőnyt

Fotó: AFP / WANG ZHAO

-

A Mercedes német pilótája, Nico Rosberg nyerte az idei Forma–1-es világbajnokság harmadik futamát, a Kínai Nagydíjat is. Csapattársa, Lewis Hamilton az utolsó rajtkockából indulva, 15 helyet javítva hetedik lett. Sebastian Vettel remek versenyt futott.


Elképesztően izgalmasan alakult az első néhány kör Sanghajban. Az élen Ricciardo lerajtolta Rosberget, ám nem sokkal később defektet kapott, így a német visszaállt az élre. A rajtnál (videó itt) a középmezőnyben és hátul is kialakult egy-egy csetepaté, összeütközött a két Ferrari, Räikkönen elveszítette az első szárnyát, de Vetteléből is levált egy kisebb darab.

„Úgy jött az egyik Red Bull a belsőn, mint egy őrült, megütöttem Kimit” – mondta a csapatrádión Vettel.A váltócserén átesett, a technikai gondokkal miatt az utolsó helyről induló Hamilton sem úszta meg, egy ütközés után neki is levált az első szárnya, ki kellett jönnie a bokszba, majd néhány körrel később bejött a safety car, ekkor Hamilton ismét kiállt szuperlágy gumikért, a 22. körben pedig már a harmadik bokszkiállásán is túl volt a háromszoros világbajnok.Az élen Rosberg zavartalanul autózhatott, Kvjat próbálta volna tartani vele a lépést, ami kilátástalan volt a jóval esélyesebb Mercedesszel szemben. Vettel közben folyamatosan jött fel, egyszer csak feltűnt Kvjat mögött, és 18 körrel a vége előtt meg is előzte.Rosberghez viszont a Ferrari négyszeres világbajnoka sem tudott közelebb kerülni, talán, ha nincs az elején az a szárnyelvesztés, akkor izgalmas lett volna a verseny az élbolyban is. Így azonban a Mercedes német versenyzője az idei harmadik futamot is megnyerte (37 másodperccel megelőzve a második Vettelt), a tavalyi szezont is tekintve pedig zsinórban hatodik győzelmét aratta. Erre csak Alberto Ascari, Michael Schumacher és Sebastian Vettel volt képes.


„Ez volt talán a legjobb egyensúly, amit valaha éreztem egy autóban” – mondta Rosberg a csapatrádión.Hamilton folyamatosan zárkózott fel, a dobogóra azonban nem volt esélye, miután öt bokszkiállás (!) után is elfogytak a gumijai, a végén megelőzte őt Ricciardo és Räikkönen is, és bár 15 helyet jött fel a rajtpozíciójához képest, így is csak a hetedik lett. Kvjat végzett a harmadik helyen. A mezőny minden pilótája célba ért Sanghajban.Vettel elnézést kért a csapattól a leintés után az ütközésért, ismét elmondta, hogy Kvjat torpedóként érkezett meg a kanyarba, majd magát Kvjatot is felelősségre vonta az eredményhirdetés előtt, de az orosz versenyző nem vette fel, szerinte a németnek nem volt igaza.

„Kockázatos volt, de az ilyen manőverekkel kerülhetsz a dobogóra. Továbbra is ugyanígy fogok versenyezni, jobba, ha ezt mindenki tudja” – mondta Kvjat.Rosbergnek három futam után 75 pontja van, és jelentős előnnyel vezet a 39 pontos Hamilton előtt. Ricciardo a harmadik 36 ponttal, Vettel a negyedik 33 ponttal.


A következő versenyt Oroszországban rendezik két hét múlva.