Röplapokat szállító léggömbökkel folytatódott a két Korea háborúja

Fotó: MTI/EPA/YONHAP/RODONG SINMUN / Rodong Sinmun

-

Délről a phenjani rezsimet bíráló röplapokat, DVD-ket és pénzt küldtek északra. Északról csak propagandaanyag érkezett, pénz nem.


Dél-Koreából léggömbökkel röplapok százezreit küldtek Észak-Koreába. Az akciót a kommunista állam alapítójának, Kim Ir Szen születésének 105. évfordulójához időzítette az északi disszidensekből alakult csoport.

Az Észak-Korea Szabad Harcosai a phenjani rezsimet bíráló szövegekkel teli héliumos léggömböket a Szöultól nyugatra fekvő Gimpo-hegyről indították. A röplapokon azt taglalták, hogy az ország jelenlegi vezetője, Kim Dzsong Un milyen szerepet játszott idősebb testvére, Kim Dzsong Nam februári malajziai meggyilkolásában.

A héliummal megtöltött tíz ballonban a röplapok mellett kétezer egydolláros amerikai bankjegyet, DVD-ket, mágneses adatrögzítőket, ötszáz ismertető füzetecskéket helyeztek el. A léggömbökhöz Kim Dzsong Unt és meggyilkolt testvérét ábrázoló fényképet erősítettek, kiegészítve két felirattal: "Gyilkos", "A halott ember".

Az emigráns csoport szerint a röplapokon részletesen leírták, hogy miként történt Kim Dzson Nam meggyilkolása február 13-án a malajziai főváros nemzetközi repülőterén.

A rendőrség szerint az egyik léggömb célt tévesztett, és Szöul északi részén landolt.


Válaszröplapok

A két ország határának több pontján száz darab Phenjan-barát szöveget tartalmazó röplapot is találtak. Ebben az észak-koreai rendszer alapítóját, Kim Ir Szent a Naphoz hasonlították.

Észak- és Dél-Korea még mindig hadiállapotban van egymással, mivel az 1950 és 1953 közötti háborújukat csak fegyverszüneti egyezmény zárta le, békeszerződést nem kötöttek. A két szomszédos ország között fél évszázados szünet után 2007. december 11-én indult újra a vonatközlekedés.