Röplabdahálónak használják az USA-Mexikó közötti kerítést a helyiek

-

Néhány arizonai és néhány mexikói már rájött, hogy valójában mire is való a világ egyik legjobban őrzött határa és az azt jelző kerítés. A határzár nem szétválaszt, hanem összeköt: a helyiek évente tartanak a kerítés, mint háló fölött barátságos mérkőzéseket.


Donald Trump szavaira rácáfolva, aki szerint az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó határ leginkább egy háborús zónára hasonlít, az arizonai határrészen barátságos röplabdameccseket tartanak az amerikai és a mexikói állampolgárok.


Naco városa a határ mentén kettéosztott, egy amerikai és egy mexikói részből áll. Minden év áprilisában az arizonai Naco és a sonorai Naco városából a határhoz gyűlnek a helyiek, és megtartják a mérkőzéseket. A sportesemény a Fiesta Bi-Nacional névre hallgató rendezvény része, célja pedig, hogy a bevándorlás miatti feszültségek felett szemet hunyva, erősítsék a két ország közötti pozitív nemzetközi kapcsolatokat. A Fiesta Bi-Nacionalt már 1979 óta, minden évben megrendezik, és az esemény más, határ menti városokat is hasonlóan békés rendezvények meghonosítására inspirál.

Legutóbb San Diego és a mexikói Tijuana rendeztek röplabdameccseket a kerítés fölött – írja a Quartz.