Rongyosra koptak a Mars-járó kerekei

Forrás: NASA.gov

-

Már 44 hónapja működik a Marson a Curiosity, marsjáró robot, amelynek hat kerekét ez alaposan megviselte. A földi irányítás egyelőre nem aggódik, úgy számolnak, hogy a kerekek bírni fogják, és eljuttatják a Mars-járót a célig, a Sharp-hegyhez.


Leküzdötte küldetésének egyik legnehezebb szakaszát a NASA Mars-járója, a 44 hónapja a vörös bolygón üzemelő Curiosity. Az amerikai űrügynökség honlapján közzétett beszámoló szerint a robot maga mögött hagyta a homokdűnéket, és március elején felmászott a Sharp-hegy alatt lévő, Naukluft-plató néven ismert magaslatra. Itt a homokkő alapkőzetet alaposan kikezdte az erózió, a marsi szelek által fújt homok.

Ez a sziklás terep különösen veszélyes a Mars-járó kerekeire: a hat darab, alumíniumból készült keréken már 2013-ban sérüléseket vettek észre, amire akkor a földi irányítás a felfüggesztés beállításainak változtatásával reagált. A Curiosity saját kameráival ismét megvizsgálta a kerekeit, és az április 18-án készített, amerikai idő szerint szerdán nyilvánosságra hozott kép tanúsága szerint az elmúlt években szó szerint rongyosra járta azokat a Mars-járó.A földi irányítás állandóan figyeli a kerekek állapotát, elhasználódását. Steve Lee projektvezető-helyettes szerint a hat kerék elhasználódása olyan ütemben történik, ahogy arra a földi tesztek alapján számítottak. Az élettartam-előrejelzés szerint a hat kerék még sokáig bírni fogja, és elviszi a gépet a kitűzött céljához, a Sharp-hegyhez. Az alábbi videón látszik, mit látnak jelenleg a Curiosity kamerái a Naukluft-platóról: