Ronaldo bombagóljaival nyertek a portugálok

Fotó: AFP / PATRICIA DE MELO MOREIRA

-

A magyar válogatott 3–0-ra kikapott az Európa-bajnok portugál csapat vendégeként Lisszabonban, a jövő évi oroszországi világbajnokság selejtezősorozatának ötödik fordulójában.


Vb-selejtező, B csoport, 5. forduló

Portugália–Magyarország 3–0 (2–0)

Lisszabon, Estádio da Luz, 57 816 néző
v.: Szymon Marciniak (lengyel)
Portugália: Rui Patrício Cérdic, Pepe, José Fonte, Raphael Guerreiro Joao Mário (Joao Moutinho, 83.), William Carvalho, André Gomes (Pizzi, 86.) Ricardo Quaresma, André Silva (Bernardo Silva, 67.), Cristiano Ronaldo
Magyarország: Gulácsi Péter Bese Barnabás, Kádár Tamás, Vinícius Paulo, Lang Ádám (Lovrencsics Gergő, a szünetben), Korhut Mihály Dzsudzsák Balázs, Nagy Ádám, Gera Zoltán (Pintér Ádám, 86.), Gyurcsó Ádám (Kalmár Zsolt, 69.) Szalai Ádám
gólszerzők: Silva (32.), Ronaldo (38., 65.)
sárga lap: Dzsudzsák (61.), Gera (76.), Kádár (83.)


A mérkőzés óvatos futballal kezdődött, egyik csapat sem esett neki a másiknak. Ha már a pályán látottak nem szórakoztatták a publikumot, akkor az mexikói hullámzással szórakoztatta saját magát. Az első negyedóra egyetlen izgalmas szituációja az volt, amikor Cristiano Ronaldo 24 méterről szabadrúgáshoz készülődhetett, de lövése a sorfalról szögletre vágódott.


Később sem fokozódott az iram, a portugálok technikai fölénye mindössze abban nyilvánult meg, hogy játékosai kevesebb hibával járatták a labdát. Az első komoly lehetőségre a félidő derekáig kellett várni, amikor a Real Madrid aranylabdás támadója öt méterről fejelhetett, de egy méterrel eltévesztette a jobb sarkot. A magyarok továbbra sem tudták befejezni akcióikat, a portugálok viszont a következő alkalommal már nem hibáztak: Guerreiro bal oldali beadásáról a teljes magyar védelem lemaradt, így André Silvának könnyű dolga volt.


Ronaldóval nem bírt a magyar válogatott


Bernd Storck csapatát érezhetően megfogta a bekapott gól, még kevesebb ideig tudta megtartani a labdát, ráadásul Cristiano Ronaldo is megmutatta klasszisát, amikor 17 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot. A szünetig hátralévő időben sok dolga volt a magyar védelemnek, és bár akadtak hibái, megúszta újabb gól nélkül, de az Európa-bajnok így is megnyugtató előnnyel vonulhatott az öltözőbe.

A folytatásban az első pillanattól érezhető volt, hogy a hazaiak már nem erőltetik annyira a támadásokat. A magyar akciók is valamelyest bátrabbak voltak, de komoly helyzet így sem alakult ki Rui Patrício kapuja előtt. A szórványos portugál megindulások viszont továbbra is góllal kecsegtettek, de mind a magyar védelem, mind Gulácsi magabiztos volt ebben a periódusban.

A fokozatosan ismét egyre nagyobb fölényben futballozó portugálok Ronaldo szabadrúgásból szerzett góljával tették magabiztossá sikerüket. A Real sztárja a két csapat 3–3-ra végződött Eb-csoportmeccsén is duplázott. Ezt követően nem maradt nyitott kérdés, mindkét gárda a hármas sípszót várta, bár a hazaiaknak akadt még egy-két – kihasználatlanul maradt – lehetőségük. Persze küzdelem volt a pályán, de alapvetően érezhető volt, hogy formalitás a mérkőzés hátralévő része, mert a magyar válogatott a 90 perc során egyáltalán nem jelentett veszélyt a portugál kapura.