"Romlott a megítélésük" – perelnek a romagyilkosságok elítéltjei

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Mikortól lehet gyilkosnak nevezni valakit, aki bár ártatlannak vallja magát, a bíróság másodfokon is életfogytiglanra ítéli emberölések miatt? Leegyszerűsítve erről szól az a per, amelyet a romagyilkosságok miatt elítélt Kiss Árpád és Kiss István indított egy e-könyv miatt. Úgy érzik, megsértették személyiségi jogaikat, romlott a társadalmi megítélésük a könyv miatt – amely 9, azaz kilenc példányban kelt el.


Szokatlan látvány fogadta a Budapest Környéki Törvényszékre érkezőket: négy, állig felfegyverzett készenlétis őrizte azt a tárgyalótermet, amelyben a romagyilkosságok miatt másodfokon is elítélt Kiss Árpád és Kiss István polgári pere zajlott. Az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád ugyanis a teremben volt - három szintén fegyveres őr kíséretében -, rabláncon, a lábai is bilincsben voltak, golyóálló mellény volt rajta.

A Népszabadság újságírója, Kácsor Zsolt még 2012-ben írt egy könyvet a romagyilkosságok vádlottjairól. Akkor még az elsőfokú ítélet sem született meg. (A könyvből a másodfokú ítélet után készült egy második kiadás, ami az első kiegészítése.) Kácsor a könyvében felhasználta a nyilvánosságra került vádiratrészleteket, valamint több újságcikket is. Bár előbbit így konkrétan a hivatkozások között nem sorolja fel, az elsőfokú ítélet előtt született 31 oldalas könyvben tételesen három helyen hivatkozik a vádiratra.


Hozzák a tárgyalásra Kiss Árpádot, aki nem járult hozzá ahhoz, hogy felismerhető kép jelenjen meg róla


Kiss Árpád és Kiss István a könyv 26 pontját kifogásolta, a többi között azt, hogy gyilkosként írja le őket, holott ők a gyilkosságokat nem ismerték el.

Az egyik vitatott rész:

„Ki volt az a négy fiatalember, akiket azon a péntek hajnalon őrizetbe vettek, majd letartóztattak?

A történtek ismeretében erre a kérdésre utólag azok is nehezen tudnak válaszolni, akik gyerekkoruk óta ismerték őket. A hat roma származású embert meggyilkoló férfiak egyszerű, hétköznapi emberek – voltak. Egészen addig, míg fegyvert ragadtak, s éjszakánként embereket gyilkoltak hidegvérrel.”

A per egy korábbi szakaszában Kácsor Zsolt írásban tett vallomásában reagált a kifogásokra. Erre például azt írta, egy kiragadott mondatról van szó, ezután ugyanis rögtön vádlottként ír a négy férfiról. Szerinte „csak önkényesen kiragadott mondatokkal lehetne igazolni, hogy egyoldalú tényállítást” fogalmaz meg. (Bár több ponton valóban hivatkozik a vádiratra, a könyvet elolvasva néhányszor nem derül ki, hogy amit leír, az a vádiratból származik, mert kész tényként ír arról, ki mit követett el - a szerk.)

A könyvben egy elismert tévedés volt, Kiss Istvánnal kapcsolatban, azt korrigálták is (nem őt, hanem K. Andrást ítélték el régebben egy tóraszekrény felgyújtásáért). A kiadó ügyvezetője, Kereszty András szerint ebben az esetben a korrektor tévedett. (Ekkor a tárgyaláson élesebb szóváltás is volt az ügyvéd és Kereszty között, hogy az adott pontot módosították-e a könyvben vagy sem. Az ügyvédnél olyan verzió volt, amelyben még nem módosították, a VS.hu-nál viszont egy olyan van, amelyben már igen.)


Vigyázzák a rendet


A 2013-ban első fokon tényleges életfogytiglant kapott Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt a romák elleni támadássorozat miatt. A támadásokban hat ember, köztük egy öt éves kisfiú is meghalt, sokan megsérültek. A negyedrendű vádlott, Csontos István bűnsegédként 13 évet kapott.

A másodfok helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, azonban módosított is azon: a vadászfegyverek elrablásánál egy plusz „tételt” is megállapított, a személyi szabadság megsértését. Emiatt az ügy a Kúria elé kerülhetett, és került is.


Azon még a könyv miatt indított polgári perben is vitáztak a felek, hogy ez az ügy egésze szempontjából lényeges vagy lényegtelen körülmény-e. Kereszty - több tudósításra hivatkozva azt mondta, kisebb jelentőségű dolgokban változtatott a másodfokú bíróság.

A Kiss testvérek képviselője, Józsa Edina szerint miután az ügy harmadfokra került, az ártatlanság vélelme továbbra is megilleti a másodfokon is elítélteket. Józsa szerint ugyanis elképzelhető, hogy a Kúria az egész megelőző eljárást felülvizsgálja. (A vádlottakat nem Józsa képviselte a büntetőperben, csak első fokon vett részt néhány tárgyaláson.) Amíg pedig nincs végleges ítélet, szerinte nem lehet előzetesen ítéletet mondani senkiről. (A bíró itt az ügyvéddel fejteti ki, mit jelent a harmadfokú eljárás, mi volt a döntés.)A Kiss testvérek a többi között azért pereltek, mert a könyvben megjelentek miatt magyarázkodniuk kellett, és az befolyásolta megítélésüket is.

A keddi tárgyaláson megjelent Kiss Árpád azt mondta, az anyjának és a feleségének is magyarázkodnia kellett. A többi között azért, mert a főnökét, Nyalka Évát több helyen is a szeretőjeként írják le, holott ezt mindenki tagadta, az anyjának pedig egyes, rá nézve is sértő, pontatlan életrajzi adatok miatt. (Ezekről részletesen nem beszélt a mostani tárgyaláson , csak annyit mondott, az anyagi helyzetükre és a neveltetésre vonatkozó részekről van szó.)

Arra a kérdésre, hogy maga a könyv mennyiben rontott a helyzetén, Kiss azt mondta, nehéz kiemelni egy példát, ami rontotta a megítélését, mert az ilyen írások kampányszerűen jelentek meg. Mindenesetre példátlannak tartotta, hogy egy folyamatban lévő ügyről könyv készül, amelyben konkrét tényállítások szerepelnek. Szerinte ez azt sugallja, hogy a bűnösség eldöntött.

Családján kívül fogvatartott társainak is magyarázkodhatott Kiss, aki azt is elmondta, a különböző cikkek után


„a bűncselekmények célcsoportjának részéről” fokozódott a verbális agresszió vele szemben.

Kereszty András, a kiadó ügyvezetője, valamint Kiss Árpád és ügyvédje, Józsa Edina


A könyv címét is kifogásolta, mert a „Nem leszek áldozat” egy album címe, amit szerzői jog véd. (A lemez a Replika zenekaré, amelyben Kiss dobolt.)

Kissre egyébként a bíró rászólt, beszéljen hangosabban, mert alig lehetett érteni.

Kiss Árpád 60-70 rabtársának magyarázkodhatott, testvére, Kiss István viszont – egy zárkatársa beszámolója szerint – alig érintkezhetett valakivel.

Kiss kifogásolta azt is, a könyv szerzője, Kácsor Zsolt nem kereste meg. A kiadó ügyvezetője viszont azzal érvelt, lehozták a teljes, pestisracok.hu-nak adott interjúját („kizárólag nekik nyilatkoztam" – mondta Kiss). Nem válaszolt határozott igennel a kérdésre , hogyha megkeresik, beszélt volna-e Kácsorral. Csak azt mondta, akkor tudott volna dönteni a kérdésben.


Kereszty András viszont azzal érvelt, Kácsor lényegében csak összefoglalta a korábban megjelent információkat, lényeges új elem abban nem volt. Plusz a vádiratra hivatkozott, tehát nem saját véleményét írta le. „Ami a könyvben szerepelt, olyan ismert, a bíróság előtt is bizonyított tényt tartalmaz, ami nem sérthette meg a két felperes személyiségi jogait, hiszen nem első alkalom volt, hogy ezt közölték róluk.”

Kereszty azt mondta, Kiss és főnöke kapcsolatáról például a könyv megjelenése előtt évekkel beszámolt két tévécsatorna is. Józsa Edina ügyvéd szerint viszont ezzel nem lehet érvelni, az, hogy más jogot sért, nem hatalmazza fel a kiadót is jogsértésre.

A Kiss testvérek képviselője két tanút is beidézett – egyikük csak egy írásos vallomást küldött –, hogy beszéljenek arról, mennyire megviselték a vádlottakat a róluk megjelent írások.


romagyilkosság; arand kft.; bírósági tárgyalás; személyiségi jogi per;  kommandó; bv

Munkakörülmények


Megélhetési perelés?

Az ügyben még nincs döntés, a bíró szerint ugyanis meg kell várni a másodfokú bíróság írásos indoklását, ezt az alperes kiadó helyett a bíróság majd beszerzi. (Az ügyvéd azt valószínűsítette, a Kúria döntését is be kell várni.)

Az e-könyv kiadóját a Kiss testvérek összesen 6 millió forintra perelték be, de nem ez az egyetlen eljárás. Egy korábbi tárgyaláson Kiss Árpád azt mondta, ezen kívül még négy személyiségi jogi pere folyik a Fővárosi Ítélőtáblán. Egy esetben 1 milliót, a többinél ugyanúgy 3-3 milliót kért, mint itt. Az egyik eljárásban nem jogerősen megítéltek neki 1,5 millió forintot – mondta egy korábbi tárgyaláson Kiss Árpád. Azt nem tudni, hogy a többi ügye hogy áll, ezeken kívül testvérének is van egy pere.


A kiadó véleménye szerint a két férfi a polgári perekkel kísérli meg összeszedni a büntetőeljárás perköltségének egy részét: Kiss Árpádnak és Kiss Istvánnak összesen 68 milliót kell megtérítenie.

A könyv csak elektronikus formában jelent meg, így pontosan követhető, hány példányt adtak el belőle eddig. Kilencet.