Romániát és Szlovákiát sem kaphatja a válogatott az Eb-n

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Kedd este teljessé vált a 2016-os foci-Eb 24 csapatos mezőnye, és kialakult a december 12-i, párizsi csoportsorsolásra a kalapok összetétele is.


A kijutott csapatokat az UEFA-rangsor alapján sorolták a kalapokba. Az Eb-n 44 év után ismét részt vevő magyarok a harmadik kalapba kerültek. A magyarok nem kaphatják csoportellenfélnek a szintén „harmadik kalapbeli” Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát, Svédországot és Csehországot.

A legjobbak közé került a rendező Franciaország, a címvédő Spanyolország, a világbajnok Németország, a világranglista-vezető Belgium, továbbá Anglia és Portugália. A házigazdák biztosan az A csoportban kapnak majd helyet.


A menetrend

A rangsort a válogatottak közelmúltbeli eredményei alapján számítják ki. Jelenleg a 2012-es Európa- és a 2014-es világbajnokság selejtezői, illetve a torna során lejátszott találkozók, valamint a lezárult Eb-selejtező mérkőzései a mérvadóak. Magyarországnak pillanatnyilag 27 142 pontja van.

Az Eb-n hat, egyformán négycsapatos csoport lesz. A csoportok első két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jut tovább a nyolcaddöntőbe, onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna.

A 24 résztvevő válogatott beosztása a csoportsorsolás kalapjaiba:
1. kalap: Franciaország (A csoport, házigazda), Spanyolország (címvédő), Németország, Anglia, Portugália, Belgium
2. kalap: Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország, Ukrajna
3. kalap: Lengyelország, Románia, Szlovákia, MAGYARORSZÁG, Svédország, Csehország
4. kalap: Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország, Írország, Törökország