Romániából jön a magyarok egyik kedvence

Fotó: Dacia / István Hajdu

-

Meg Esztergomból, legalábbis, ha autókról van szó. Három Dacia és három Suzuki az első tízben a lakosság körében legnépszerűbb típusok listáján. A cégeknél merőben más a felállás.


A magyar autópiac hónapok óta bővül, az összesített adatok szerint pedig a Skoda Octaviából kel el a legtöbb. A statisztikák azonban a céges és lakossági vásárlásokat együttesen mutatják, a Buksza épp ezért arra volt kíváncsi, hogy a magánszemélyek és a cégek körében melyik autó a legnépszerűbb. A Datahouse-tól kapott nagyon részletes adatok alapján a két sorrend teljesen eltér egymástól, és kiderül az is, hogy az itthon készülő Suzukikat szeretik a vásárlók.


A legnépszerűbb

Az Opel Corsából vitték a legtöbbet a magánszemélyek.


A lakosság körében a besorolásuk szerint kisautók, illetve az alsó-középkategóriás autók a legnépszerűbbek, de a listán van két terepjáró is. A Suzuki három modellel képviselteti magát a top tízben, ahogy a Renault-tulajdonban lévő, romániai székhelyű Dacia is.


A Dacia terepjárója a második

Az első félévben 546 darab kelt el belőle, ezzel a második a lakossági ranglistán.


A Suzukik és a Daciák mellett egy-egy Opel, Ford, Toyota és Kia is a legnépszerűbbek között van. Az első tíz modellből közel 4,4 ezer darab kel el, ez az összes magánszemélyeknek eladott mennyiség harmada. A Magyarországon gyártott (összeszerelt) Audi A3-asból 54, a Mercedes CLA-ból 17 darab fogyott, a Suzuki három modelljéből (Sx4 S-Cross, Swift, Vitara) pedig 1436 darabot adtak el hazai magánembereknek.


Bronzérmes a Swift

525 darabot vittek belőle a magánvásárlók.


Forrás: Datahouse


A céges vásárlások listáján is szerepel a Suzuki, és meglepetésünkre a Fiat 500-as kisautó is az első tízben szerepel. Olyan klasszikusok mellett, mint a már említett Skoda Octavia, Ford Focus vagy éppen az Opel Astra. Íme a lista.


Forrás: Datahouse


Ha tetszett a poszt, a Bukszát a Facebookon is lehet szeretni.

Korábbi Buksza-posztok:
A Jurassic World már a harmadik legsikeresebb film
Mekkora fizetés vár a felvételizőkre?
Új személyit kér? 5000 forint lesz
63 vagy 222 ezer forintos nyugdíj - jöhet a korhatáremelés
Durva szakadék Budapesten