Romániában több városban újra tüntetnek

Fotó: MTI/AP / Vadim Ghirda

-

Bukarestben élőláncot akartak alkotni a parlament körül, de nem sikerült. A csendőröket is éltették a tüntetők, a hangulat részben karneváli.


A bukaresti Győzelem téren összegyűlt, a büntető törvénykönyvet és a büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendelet ellen tiltakozók szombaton délután az Egyetem téren és az Egyesülés téren át elérték a parlament épületét – írja az Agerpres hírügynökség alapján a maszol.ro.

Az eredeti elképzelés szerint a tüntetők élőláncot alkottak volna a parlament épülete körül, de a terv végül nem valósult meg. A parlament minden kapuja zárva volt és csendőrök őrizték, így a tiltakozók a Győzelem tér felé haladtak. A menetoszlop megállt a Forradalom téren és egyperces csenddel emlékezett az 1989-ben elesett hősökre. A tüntetők 1989-es jelszavakat skandáltak és elénekelték a nemzeti himnuszt.

Hivatalos források szerint mintegy 20 ezer ember vett részt a bukaresti tiltakozáson, de a digi24.ro 40 ezer tüntetőről ír. Időközben az ország nagyobb városaiban is utcára vonultak az emberek, Kolozsváron mintegy 10 ezren gyűltek össze a Főtéren.