Romániában nemzeti ünnep lett a királyság és függetlenség napja

-

Elfogadta a román képviselőház szerdán azt a törvénytervezetet, amely ismét nemzeti ünneppé nyilvánítja május 10-ét.


A kommunista korszak előtt is nemzeti ünnep volt május 10-e, ami egyszerre három, a királysághoz kötődő történelmi pillanatot jelképez: az egyesült román fejedelemségek trónjára meghívott Hohenzollern dinasztia uralmának kezdetét (1866), a Török Birodalommal szembeni függetlenség kikiáltását (1877) és a Román Királyság megalakulását (1881) Első Károly megkoronázása révén – indokolta törvénytervezetét a liberális szenátor, Puiu Hasotti, aki korábban művelődési miniszter is volt.


Hasotti munkaszüneti nappá is akarta nyilváníttatni május tizedikét, ezt a rendelkezést azonban a képviselőház munkaügyi bizottsága törölte a törvényből, mert a parlament nem hozhat a költségvetési forrásokat igénylő – vagy bevételkiesést eredményező – jogszabályt a fedezet megjelölése nélkül.

Ez így már a harmadik nemzeti ünnepe Romániának, pedig 2014-ig még csak egy volt, az Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés évfordulója, december elseje.

Majd tavaly január 24-ét, a román fejedelemségek - Moldva és Havasalföld - 1859-es egyesülésének napját is nemzeti ünneppé nyilvánították.

A május tizedikei nemzeti ünnep visszaállítását korábban egy másik volt művelődési miniszter, Theodor Paleologu is szorgalmazta, mondván, hiába rendelkezik december elseje hatalmas jelképes töltettel a nemzeti egység megteremtését illetően, ha nem válhat igazi népünnepéllyé a kellemetlen, téli időjárási feltételek miatt. Paleologu szerint a tavaszi időszak sokkal alkalmasabb arra, hogy a ne csak a hivatalosságok vegyenek részt a nemzeti ünnep rendezvényein, hanem az emberek is nagy számban és örömmel csatlakozzanak az ünnepségekhez.