Romániába viszik a híres magyar cseresznyét

-

A nagykörűi cseresznyéből megugrott a kivitel a a szomszédos országokba, eközben visszaesett a korábbi nyugat-európai piacok érdeklődése.


A Tisza-parti községben tart a cseresznyeszüret, a helyi ültetvények túlnyomó többsége nagy szemű, ropogós germersdorfi fajta, amelynek termését az idén közepes mennyiség és az átlagosnál valamivel jobb minőség jellemzi, írja az MTI “a nemzetközi hírű nagykörűi cseresznyéről” Veres Nándor polgármester helyzetjelentésére hivatkozva.

A polgármester elmondta azt is, hogy az érés idején és a szüret kezdete óta lehullott eső ellenére a gombabetegségek nem jelentek meg tömegesen, és szemek sem repedtek ki.

A községben termett cseresznye túlnyomó részét az idén is exportálják. A külföldi piacok azonban jelentősen átrendeződtek az elmúlt években, a korábban meghatározó osztrák, német és olasz export aránya, illetve a litván és lett kivitel elenyészőre csökkent. Ugyanakkor határozottan nő a környező országok súlya az exportban.

A 400-500 tonnára becsült idei termés mintegy kétharmadát Romániába szállítják, emellett Lengyelországban és Szlovákiában is van kereslet a körűi cseresznye iránt.