Románia zsarolja Kanadát

Fotó: MTI/EPA / BOGDAN CRISTEL

-

Románia feltételhez köti, hogy aláírja az EU és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezményt. A magyar kormány nem.


Románia mindaddig fenntartásokkal él az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezménnyel (CETA) kapcsolatban, amíg Kanada fel nem oldja a román állampolgárokkal szemben általa alkalmazott vízumkényszert – közölte szerdán Liviu Iolu román kormányszóvivő.

A szóvivő közölte: Románia jelentős erőfeszítéseket tett a vízumkényszer feloldása érdekében, az elmúlt hónapokban kétszer is tárgyalt erről a román és a kanadai kormányfő, s ezeken a tárgyalásokon rögzítették a vízumkényszer feloldásának egyes lépéseit.

„Románia ebben a pillanatban úgy látja, hogy a vízumkényszer feloldásához már csak egy politikai döntés szükséges (Kanada részéről). Valamennyi szükséges technikai lépést megtörtént (Románia részéről), és amíg ebben a kérdésben nem tudunk megegyezni, addig Románia nem tekinthet el a CETA-egyezménnyel kapcsolatban megfogalmazott fenntartásaitól” – idézte a Mediafax hírügynökség a szóvivőt.

A szóvivő hozzátette, hasonló álláspontot képvisel Bulgária is.

A magyar kormány az eredeti forgatókönyvvel ellentétben nem kért parlamenti felhatalmazást ahhoz, hogy aláírja az egyezményt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a CETA minden paragrafusa azonnal életbe lép: a teljes megállapodás csak 2018. január 1-jétől hatályos, ha az EU minden tagállami parlamentje ratifikálja azt. Egészen addig a vitarendezési eljárásról és a génmódosított termékek behozatalának engedélyéről szóló részek nem érvényesek.

Az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény aláírását eredetileg a jövő hétre tervezték.