Román termékként ismerheti el az EU a kürtőskalácsot

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztõség / Mészáros János / MTI Zrt. Fotószerkesztõség / Mészáros János

-

A székelyföldi kalácskészítők azért kérvényezték ezt, mert a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium silányítani akarta a süteményt, és át akarta írni a kalács történelmét.


A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azért mérlegeli ezt a lehetőséget, mert – mint az MTI-vel közölte – a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium elutasította a székely-magyar ételkülönlegesség hagyományos különleges termékként történő bejegyzésének a támogatását. A tárca elutasító határozatát a szaktestület a bíróságon támadta meg. Amint a szaktestület elnöksége közölte, a minisztérium indoklásában megkérdőjelezte az ételkülönlegesség védhetőségét, továbbá azt is, hogy a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület az ügyben eljárhat, és nem segítette az Európai Unióhoz benyújtandó dokumentáció elkészítését sem. „Szakmaiatlan, értelmetlen, sőt a gyenge minőségű kürtős kalácsokat előállító termelőknek kedvező változtatásokat akartak a szövegbe beleerőszakolni. Mi több, a sütemény történelmét is át szerették volna íratni. Ebben a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület tanácsadói nem kívántak partnerek lenni” – részletezték a minisztériummal kialakult vita hátterét a kezdeményezők.

kürtőskalács

A szaktestület elnöksége közölte, 2013-ban, a kürtőskalács szaktestület szakemberei alapos gasztronómiatörténeti kutatások révén bebizonyították, hogy a 2007-ben Szlovákia által levédetett szakolcai „trdelnik” a kürtőskalács egy archaikus, a jelenlegitől lényegesen eltérő formája. Álláspontjuk szerint a szakolcai „trdelnik” védettsége nem lehet akadálya annak, hogy a kürtőskalács magyar termékként kapjon oltalmat. A kürtőskalács szaktestület 2013-ban alakult azzal a szándékkal, hogy hagyományos magyar termékként szerezzen védettséget az Európai Unióban a székely-magyar sütemény számára. A szaktestület decemberben nyújtotta be a minőségi besorolás elnyeréséhez szükséges dokumentációt a magyar Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. A leírás rögzíti azokat a minimális minőségi követelményeket, amelyek teljesítése szükséges ahhoz, hogy a terméket kürtőskalácsnak lehessen nevezni.

Bármikor hungarikum lehet a kürtőskalács, és kizárólag a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület mulasztása, hogy még nem az – írta válaszlevelében a Földművelésügyi Minisztérium.
„Ugyanis a kürtőskalács hagyományához nem méltó, és hiányos előterjesztéssel nem foglalkozhatott a Hungarikum Bizottság.”
A Magyar Eredetvédelmi Tanács azért utasította el a kalács hagyományos különleges termékként való bejegyzését, mert a kürtőskalács elnevezés termékfajtát jelöl, amely az adott termékcsoport általános jellemzőjére utal, és a termékek gyártása és forgalmazása során széleskörűen használják, ezért az idevonatkozó uniós rendelet miatt nem jegyeztethető be. Azt is írta a minisztérium, hogy a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület nem bizonyította még megfelelően, hogy jogosult-e bejegyeztetni a kürtőskalácsot. kürtőskalács