Romákra támadt egy szlovák faluban a rendőrség

-

Tizenöt embert kellett kórházba szállítani, miután csütörtökön szlovák rendőrök egy csoportja Füzesér település romáira támadt.


A rendőrség egy szóvivője tagadta a testület ellen felhozott, a német Dpa hírügynökségnél is megjelent vádakat. Peter Pollák szlovák romaügyi kormánybiztos szombaton azonban azt mondta, hogy az államügyészség és a belügyminisztérium is vizsgálatot indít az ügyben.


Korábban a kelet-szlovákiai nagymihályi járásban fekvő Füzesér település polgármestere azzal vádolta a szlovák biztonsági erőket, hogy csütörtökön egy eljárás közben válogatás nélkül ütlegelték a falu lakóit. A polgármester a szlovák sajtónak elmondta, hogy a kiérkező rendőrök megrohamozták a romatelepet: bementek házakba, és mindenkit megvertek, aki az útjukba került. A falu vezetője szerint, amikor a lakosok értesítették a történtekről, és ő felvilágosítást követelt a rendőröktől, rasszista szitokszavakat kapott válaszul.

Civil szervezetek és szakértők az utóbbi években többször is bírálták a szlovák biztonsági erőket a roma kisebbséghez tartozókkal szembeni erőszakos fellépésük miatt.