Roma nőkre támadtak Egerben, a rendőrség szerint magánlaksértés volt

-

A Roma Sajtóközpont (RSK) úgy tudja, saját házukban, illetve annak udvarán verte meg őket két fiatal férfi, az egri Eszterházy Károly Főiskola hallgatói. A rendőrség magánlaksértés gyanújával nyomoz, a sértetteket képviselő jogászok szerint ennél többről van szó.


Két fiatal férfi a kerten át szidalmazta és cigányozta a roma család egyik udvaron teregető női tagját kedden délután Egerben – jelentette az RSK. Szóváltást követően a kapun át bementek az udvarra, többször is fejbe ütötték a család éppen hazaérkező tizenhat éves lányát, majd berontottak a családi házba, ahol a nagymama próbálta védeni a nappaliban lévő 7 éves unokáit az elmondása szerint őrjöngő, cigányozó fiataloktól.

A dulakodás közben a földre került – írja az RSK –, megrugdosták és egy éles tárggyal is megsebesítették a kezén és a nyakán.

Az áldozatokat kórházba vitték, ahol látlelet is készült – a rendőrség szerint könnyebb hámsérülésekről –, az érintettek már jobban vannak.

A rendőrség elkapta a támadókat, akik szabadlábon védekezhetnek. A gyanúsítottakról az RSK úgy tudja, hogy az egri Eszterházy Károly Főiskola hallgatói.

A rendőrség közleménye szerint magánlaksértés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást B. Domonkos 23 éves, és B. István 24 éves miskolci lakosok ellen. A támadás áldozatainak jogi képviseletét a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) látja el. Udvari Márton, a NEKI ügyvédje szerint a magánlaksértés vádja megáll, de ennél jóval többről van szó, hiszen személyi sérülés történt. Ezen kívül felmerül a gyűlölet-bűncselekmény gyanúja, hiszen a támadók az áldozatok származására tettek sértő megjegyzéseket, tettüket az eddig felmerülő tények alapján ez motiválhatta – tette hozzá.