Romák iskolai szegregációja: kötelezettségszegési eljárás indult

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Brüsszelben aggályosnak tartják a magyar jogszabályokat és a gyakorlatot. Aránytalanul sok roma gyereket küldenek szellemi fogyatékosokat oktató iskolákba.


Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt. A bizottság felszólító levelet küldött Magyarországnak, sürgetve a kormányt, hogy hozza összhangba az egyenlő bánásmódra és az oktatásra vonatkozó jogszabályait, valamint oktatáspolitikájának gyakorlati végrehajtását a faji egyenlőségről szóló uniós irányelvvel, amely tiltja a faji vagy etnikai alapú oktatási diszkriminációt.

A bizottság aggályosnak találja a magyar jogszabályokat és igazgatási gyakorlatot, amelyek következtében a roma gyermekek aránytalanul magas számban járnak szellemi fogyatékos tanulóknak szánt speciális iskolákba, jelentős hányaduk pedig elkülönített oktatásban vesz részt a többségi iskolákon belül.


A kötelezettségszegési eljárást értelmezhetetlennek tartja Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar állam egyetlen gyermekről sem tartja nyilván a származását. "Fogalmam sincs, az Európai Bizottság honnan tudja, hogy ki cigány és ki nem."

Lázár azt is megjegyezte, a brüsszeli eljárás magyarországi szervezetek bejelentése alapján indult el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben reagált. A tárca szerint Brüsszel bosszút áll a kötelezettségszegési eljárással, mert a kormány nem támogatja a bevándorlók betelepítését Magyarországra.