Romagyilkosságok: hamarosan jön a perről készült film

Fotó: MTI/Mohai Balázs / MTI/Mohai Balázs

-

HÁTTÉR

Hajdú Eszter dokumentumfilmje több díjat is nyert, az Ítélet Magyarországon május 14-étől látható a magyar mozikban.


A dokumentumfilmes felvette mind a 167 tárgyalási napot. A per 2011 márciusában kezdődött, és tavaly augusztusban ért véget. Hajdú Eszter a filmmel az áldozatoknak akart emléket állítani.

A film világpremierje a dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon volt. Az Ítélet Magyarországon az első három legjobb között végzett.

A trieszti filmfesztiválon és a prágai One World emberi jogi nemzetközi filmfesztiválon is díjazták, utóbbin fődíjas lett. A kelet-európai filmek fesztiválját is megnyerte.

A film elkészítésére nem kaptak állami támogatást.


A romagyilkosságok perében egyelőre elsőfokú ítélet született. A Budapest Környéki Törvényszék tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpád elsőrendű vádlottat és két társát, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot. Az ítélet szerint a három vádlott 2008–2009-ben hat embert, köztük egy ötéves kisfiút lőtt le, több, találomra kiválasztott család házát felgyújtotta. 55 embert veszélyeztettek.

A negyedrendű vádlott a végén szállt be, sofőr volt, így őt 13 évre ítélték. A bíróság szerint a rasszista indíték egyértelmű.

A vádlottak fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős. Mindenki előzetesben maradt.