Róma szerint munkalehetőséget jelentenének a líbiai táborok

Forrás: MTI/EPA

-

A civil szervezetek földközi-tengeri mentőmunkájának szabályozása, és az együttműködés a líbiai parti őrséggel júliusban és augusztusban megfékezte az olaszországi partokra érkezők számát. Az olasz kormány szeptemberben megkezdi a líbiai táborok felállításának ütemezését.


Júliusban 51,5 százalékkal kevesebb menedékkérő érkezett Olaszországba mint a tavalyi év ugyanezen hónapjában. Augusztus első tíz napjában 76 százalékkal érkeztek kevesebben mint tavaly augusztus ugyanezen időszakában. A római belügyminisztérium adatai szerint az utóbbi hetekben megfékezett migráció következményeként az idén januártól Olaszországba érkezett több mint 95 ezer ember 3,4 százalékkal kevesebb a tavalyi év ugyanezen periódusában érkezetteknél.

A Corriere della Sera szerint Marco Minniti belügyminiszter megoldása eredményes volt: a civil szervezetek munkáját szabályozó magatartási kódex, valamint a római kormány folyamatos együttműködése Líbiával pillanatnyilag megfékezte a menedékkérők érkezését. A líbiai parti őrség egyre több csónakot tartóztat fel, s a Líbia és Olaszország partjai között tengerbe veszett emberek létszáma is csökkent.

A hullám akármikor újraindulhat és "hamarosan elszabadulhat a pokol". Az embercsempészek akár hetekig is képesek vissztartani az emberekkel teli csónakokat, hogy utána több ezer embert egyszerre tegyenek tengerre. Ez történt június utolsó napjaiban, amikor egyszerre több mint 12 ezer ember érkezett az olaszországi partokra. A római belügyminisztérium ezt követően vezette be a magatartási kódexet.

Tavaly augusztus végén is hirtelen érkeztek tömegek az olasz partokra. Korábban Dimitrisz Avramopulosz, az EU belügyi és migrációs biztosa is arról beszélt az olasz sajtónak, hogy a nyáron még jelentős migrációs hullám érkezhet Európába.

Az Il Sole 24 Ore szerint a római kormány a líbiai helyzet nehézségei ellenére sem mondott le az észak-afrikai partokon tervezett regisztrációs központokról. Ehhez mindenekelőtt a líbiai intézmények és jogrendszer megerősítése szükséges, amelyhez az EU 47 millió eurós finanszírozást biztosít. A táborokat működtető Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) képviselőivel Angela Merkel német kancellár csütörtökön egyeztet, az olasz kormány delegációja pedig szeptemberben Tripoliban már a táborok felállításának ütemezéséről tárgyal.

Líbia nemzeti szuverenitása megsértésének tartja a táborok felállítását, de Olaszország finanszírozással és munkahely-teremtéssel kecsegtet.