Roma gyerekeket díjaztak a Verzión

Forrás: Verzió

-


Vasárnap véget ért a 12. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amelyen 39 ország 55 filmjét mutatták be a Toldi, a Művész, a Cirko-Gejzír és a Kino moziban.

A fesztivál 1000 dolláros Zoom In Diákfilm-verseny díját a zsűri döntése alapján Haragonics Sára Szembenézés című filmje kapta, amely a múló időről és egy szeretett személy elvesztéséről szól. A zsűri indoklása szerint lenyűgözte őket "a bátorság, amellyel a rendező egy nagyon személyes családi történetet felelevenítve néz szembe a kétség és a bűntudat kérdéseivel".

A Zoom In Diákfilm-verseny zsűrije dicséretben részesítette Elena Khoreva Kiev-Moszkva 2. című filmjét "a szereplőkkel kialakított bensőséges viszonyért, melynek köszönhetően a néző bepillantást nyer két város lakóinak életébe".

A Diák zsűri a legjobb emberi jogi dokumentumfilm 100 ezer forintos díját Alexandre Nanău Toto és nővérei című filmjének adta.

A Toto és nővérei három roma gyerek zűrzavaros, nehéz életkörülményeit mutatja be. A zsűri szerint "a kamera intim jelenléte komplex helyzetekben mutatja meg főszereplőit, amit a gyermekek által felvett anyag még személyesebbé tesz – mindez átfogó és érzelmes keretet ad a történetnek".

A 100 ezer forintos közönségdíjat a nézők szavazati alapján Ayat Najafi filmje, a Dalok senkiföldjéről kapta, egy politikai thriller, melyben egy különleges zenés utazást tehetünk iráni és francia énekesnőkkel Teherántól Párizsig.