Roma gyerek is lehet szőke - 19 milliós kártérítést kap az ír család

-

60 000 euró, azaz mintegy 19 millió forintnyi kártérítést kap az a roma család, amelyiknek azért vették el a gyermekét az ír hatóságok, mert a kisfiú szőke, és ezért úgy gondolták, nem is lehet roma, vette észre a Roma Sajtóközpont.


2013-ban két roma kisgyereket vettek el a szüleiktől Írországban, mert szőke hajuk és kék szemük miatt azt hitték, nem roma családoktól rabolták el őket. Abban az évben Európa-szerte hisztéria alakult ki egy görögországi roma családnál talált szőke kislány miatt, akiről eleinte azt hitték, elrabolták, majd kiderült, hogy bulgáriai roma családja hagyta a görögöknél, mert annyira elszegényedett, hogy nem tudott róla gondoskodni.


Írországban a rendőrök vitték el a két gyereket, állami gondozásban helyezték el őket, majd mindkettőnél DNS vizsgálat igazolta, hogy a szülők valóban a szülők, így a gyerekeket visszaadták a családjaiknak. Az egyik család az akkor kétéves gyereket ért érzelmi trauma miatt indított pert, az ír legfelsőbb bíróság pedig úgy döntött, hogy semmilyen megalapozott oka nem volt annak, hogy a gyereket kiemelték a családjából.

Az ír kormány időközben bocsánatot kért a történtek miatt, és 60 000 euró kártérítést ajánlott fel, amit a bíróság elfogadott.