Rojál alias Bögöcs díjat nyert

Fotó: InterCom

-

HÁTTÉR

Szabó Simon amellett, hogy játszik, még rendez is. A fal című rövidfilmje a finn Tampere nemzetközi fesztiválon kapott díjat.


A munka így automatikusan jelölt lett az Európai Filmakadémia (EFA) 2014-es rövidfilmes díjára. A március 5. és 9. között futó tamperei filmfesztiválon 61 alkotás indult.

A fal Laciról, egy alkalmi munkákból éldegélő cigány fiúról szól. A film leírása szerint ő „egy napon kőművesmunkát kap”. Egy falon dolgozik több társával együtt, valameddig segít a többieknek, aztán megkérik, hogy fejezze be az építményt. Akkor bepillant a fal mögé.

Szabó Simon leginkább Török Ferenc Moszkva tér című filmjéből ismert. Itt a kőbunkó Rojált alakítja, legalább akkora beleéléssel, mint legutóbbi munkájában színészként: a Megdönteni Hajnal Tímeát üdítő szerepe volt Bögöcs (a színésszel a filmbemutatója kapcsán beszélgettünk).

Szabó Simon utoljára a Proton Cinema gyártásában csinált filmet, a producer Petrányi Viktória és Berkes Júlia, az operatőr Czomba Albert volt. A 2009-es Papírrepülők megkapta a legjobb elsőfilmnek járó Simó Sándor-díjat.  2008-ban Megyünk című filmjéért megkapta a Magyar Filmszemle Legjobb rövidfilm díját.