Röhrig: a holokausztot senki sem érti, de mindenkire vonatkozik

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A kirekesztés ma is fenyegető veszélyeire figyelmeztettek, valamint a keresztények és a zsidók összefogásának fontosságát hangsúlyozták az Élet menete rendezvény szónokai a budapesti Szent István-bazilika előtti téren, vasárnap délután.


A rendezvény fő szónoka Röhrig Géza színész, költő, a Saul fia című film főszereplője arról beszélt, hogy Auschwitz két tekintetben is végérvényesen módosította a normákat.


Egyrészt láthatóvá tette, mire vagyunk képesek egymással mi, emberek, mennyire és mennyien el tudunk aljasodni, másrészt, az is fájdalmasan egyértelművé vált, mi az, ami még belefér a Mennyei Atyának anélkül, hogy beavatkozna.


Elmozdult, örökre megváltozott az önmagunkról és a Jóistenről alkotott képünk. Auschwitz az a történelemben, ami a tudományban a relativitáselmélet. Senki nem érti, de mindenkire vonatkozik - mondta hozzá Röhrig Géza.

Az Élet menetét tizennegyedszer tartják meg, hogy a résztvevők felekezeti és politikai hovatartozásra tekintet nélkül együtt róhassák le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt, és hitet tegyenek a társadalmi szolidaritás és a demokratikus politikai kultúra mellett. A rendezvényen felszólalt Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete és Székely János katolikus püspök is.