Rohamtempóban írják, mit tanítsanak a nemzetközi tanulmányok szakon

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Kedden kiderült, mégis megmaradhat a nemzetközi tanulmányok szak, csak át kell alakítani. A tervezet kidolgozására viszont alig van idő.


„Az MRK vállalta, hogy kidolgozza a nemzetközi kapcsolatok szak fejlesztésének irányaira vonatkozó rövid, koncepcionális javaslatot, amelyre hétfő reggelig kapott határidőt az MRK. Az anyagot az MRK elkészíti az adott határidőn belül” - válaszolta megkeresésünkre a Magyar Rektori Konferencia.


A hvg.hu közben úgy értesült, nem hétfő reggel a határidő, hanem ma délután két óra. Ezt ma 11 körül tudták meg az intézmények az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkárságától. A lapnak a Budapesti Gazdasági Főiskoláról azt mondták, a rektori konferencia szakbizottsága csütörtökön összeült, és pár órát hagyott arra a nemzetközi tanulmányokkal foglalkozó szakembereknek, hogy összeállítsák, hogyan kellene megújítani a képzést, anélkül, hogy az oktatók ismernék a korábbi kritikákat.

Az ELTE TáTK fórum szervezői szerint ez a rohamtempó elfogadhatatlan. (A fórumot oktatók és hallgatók szervezték.) Közleményük szerint a szakok sorsáról nem lehet pár óra alatt dönteni, amúgy sem lehet szerintük a kormányzati követeléseket elvtelenül elfogadni. A tiltakozók átláthatóságot követelnek.


A nemzetközi tanulmányok szak kis híján megszűnt. Többek között ez is óriási tiltakozásokat váltott ki, az aggódók attól tartottak, az ELTE Társadalomtudományi Kara (TáTK) lehúzhatja a rolót. A dékán nem látta ennyire drámainak a helyzetet, de Tausz Katalin szerint is bizonyos értelemben megszűnt volna a TáTK.

A szak végül megmaradhat, csak azt át kell dolgozni - mondta a Felsőoktatási Kerekasztal ülése után kedden Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár. Mint kiderült, nagykövetek, miniszterek panaszkodtak a képzésről kikerülők tudására.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a tüntetések mostanra okafogyottá váltak, ugyanis a tárca szerint „teljes mértékben megvalósul az egyetemi autonómia és a szabad szakválasztás, ahogyan eddig is.” A minisztérium szerint a hallgatók által felvetett kérdések tisztázódtak.

Szerda este egyetemi hallgatók és oktatók egy csoportja az Emmi épülete előtt demonstrált, a felsőoktatási törvénytervezet visszavonását és az egyetemi autonómia visszaállítását követelték.